Patrimoni i història a les Terres de l’Ebre

Aprèn a través del patrimoni històric i cultural de les Terres de l’Ebre. Deixa’t endur per històries d’assentaments ibers i romans, castells templers, esglésies i catedrals o l’esplendor del Renaixement.

Què visitar a les Terres de l’Ebre

A les Terres de l’Ebre tens tot un univers per descobrir gràcies a un ric patrimoni històric i cultural. Habitades des dels principis dels temps, gràcies al riu i al clima mediterrani, en tenim testimonis en pintures rupestres, torres de guaita, antics molins, pobles dignes de pel·lícula medieval… Aquí descobriràs el camí de sirga, que es feia servir per remuntar mercaderies pel riu amb llaüts i barcasses; les barraques del Delta, on aprendrem com es construïen i com es vivia del camp i de la mar als pobles del Delta, o els camins de pedra seca.

Patrimoni històric i cultural

Com a patrimoni cultural se celebren anualment la Festa del Renaixement de Tortosa o la Festa del Mercat d’Amposta. A la Ràpita la festa Orígens reivindica amb orgull el passat mariner i pagès del poble. En totes aquestes celebracions trobaràs tallers gastronòmics i espectacles que commemoren el passat històric.

Festes de l'arròs

Aquí podràs viure les tradicionals festes de l’arròs, tant de la plantada com de la sega, que se celebren en diferents poblacions del delta de l’Ebre. Unes jornades que recreen de forma festiva com es plantava i se segava l’arròs antigament de forma manual i amb l’ajuda d’animals de tir.

La pauma

L’art de llatar (teixir amb fibres d’espart i pauma) s’està recuperant com a reivindicació del patrimoni intangible del territori en pobles com Rasquera o Mas de Barberans, entre d’altres. En aquest últim podràs visitar el Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma de Mas de Barberans.

Batalla de l'Ebre

Més de vuitanta anys després de la Batalla de l’Ebre encara es conserven vestigis dels estralls que la Guerra Civil Espanyola va fer en aquest territori. Existeixen diversos espais principals visitables de la Batalla de l’Ebre que ens permeten seguir els passos de la història des del terreny. Diverses entitats i empreses del territori organitzen rutes guiades, a peu o en vehicle, per conèixer alguns dels espais que s’han habilitat per a visites.

Les opcions per viure experiències culturals són ben variades gràcies al ric patrimoni ebrenc! T’hi apuntes?