Reserva de la Biosfera

En pocs llocs d’Europa es pot gaudir de tanta diversitat natural com a la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre

Terres de l’Ebre
Reserva de la Biosfera

Les Terres de l’Ebre tenen la categoria de Reserva de la Biosfera, denominació atorgada per la UNESCO el 2013, gràcies a la seua riquesa paisatgística i com a representant de l’ecosistema mediterrani i també pel model de conservació de la biodiversitat que viu a la zona.

Patrimoni natural

En poc més de 30 quilòmetres, el territori passa del nivell del mar i dels sistemes dunars propis del delta de l’Ebre a relleus característics de 1.500 metres d’altitud al massís del Port. Aquesta variabilitat de paisatges indueix a una reveladora quota de diversitat. El riu Ebre vertebra la Reserva, tant des del punt de vista simbòlic com ambiental i socioeconòmic.

Hi abunden els ecosistemes aquàtics i la conservació depèn de la gestió integral de la conca. El cabal i la qualitat de l’aigua són fonamentals per al manteniment del Delta. La fragilitat del territori troba la seua màxima expressió en aquest espai, ja que és molt sensible als efectes del canvi climàtic. Constitueix una de les zones humides més importants del Mediterrani, on se citen més de 360 espècies d’aus i 50 de peixos.

En destaquen el flamenc, la gavina corsa i la polla blava. Tot i la seua vulnerabilitat, les llacunes, badies, platges i sistemes dunars es troben en un bon estat de conservació, conformant paisatges de gran bellesa.

Al massís del Port, parc natural des del 2001, hi abunda la cabra hispànica i existeixen poblacions estables d’espècies emblemàtiques de la fauna ibèrica. Hi ha alzinars mediterranis amb boscos característics de zones septentrionals. També els boscos de faig. La fageda del Retaule és una de les més meridionals d’Europa. La serra de Cardó conjuga un magnífic entorn natural amb empremtes visibles d’una espiritualitat avui perduda. En el seu entorn destaca la teixeda de Cosp, amb teixos impressionants ben conservats.

Reserva de la Biosfera

Desenvolupament econòmic i social

Pel que fa a l’activitat humana i econòmica, existeix una gran labor agroalimentària enfocada als productes de qualitat, perquè les Terres de l’Ebre són un territori eminentment agrari: arròs, vinya, fruita i oli en serien els més destacats. El sector pesquer té un paper destacat en l’economia de la Reserva, reforçat per un increment de l’aqüicultura i dels cultius marins. El turisme basat en el patrimoni natural i cultural també hi té una presència important. Per traslladar aquest reconeixement mundial i valors que atorga la UNESCO al territori i als productes i serveis que s’hi generen, la Reserva de la Biosfera disposa d’un sistema d’acreditació: la marca de qualitat i sostenibilitat de la Reserva. L’1 de juliol de 2015 va entrar en vigor i és, fins al moment, l’única marca multiproducte de proximitat/km 0 de Catalunya. Actualment hi ha més de 160 empreses acreditades amb aquesta marca i representen els principals sectors econòmics de les Terres de l’Ebre: productors agroalimentaris, restaurants, allotjaments, serveis turístics, associacions del tercer sector ambiental, cellers, confraries de pescadors, explotacions marineres i aqüícoles, empreses apícoles, artesans…