El parc natural dels Ports censa 160 empreses de producció agrària i artesana al seu àmbit

Un estudi encarregat pel parc natural dels Ports ha censat 160 empreses i professionals dedicats a la producció agrària, agroalimentària i artesana als nou municipis del seu àmbit. Elaborat per la cooperativa Raiels i finançat per la Diputació de Tarragona, l’objectiu és disposar d’una caracterització precisa de la producció local agrària, agroalimentària i artesana de l’àmbit del parc i obrir línies de treball de suport, promoció i dinamització. La diagnosi ha estat presentada en el marc d’unes jornades a Prat de Comte i constata la diversificació en l’àmbit de l’agricultura i la ramaderia, amb el conreu d’oliveres com activitat més estesa, seguida del cultiu de fruita i fruits secs.

En el cas de la ramaderia hi destaca la presència d’activitats apícoles i els ramats de pastura d’equins, ovins i cabrum. Així mateix, també s’observa un interès cap a la producció ecològica i els serveis turístics com l’oleoturisme i l’enoturisme.

Segons l’estudi, aquesta elevada diversificació de l’activitat productiva és una característica molt singular del teixit productiu de la zona del Parc Natural dels Ports i, alhora ajuda el sector a ser més resilient davant els canvis en un context de mercat global.

En el sector de l’artesania, l’estudi diagnòstic observa que la majoria s’hi dedica de manera professional i disposen del carnet d’artesà o artesana. Una part de les matèries primeres provenen del parc, com per exemple, plantes tintòries, argiles, pauma, cera d’abelles o restes de poda d’olivera. A més, s’ha detectat que l’activitat artesana combina la producció i la venda de productes amb l’oferta de cursos i tallers.

La jornada de Prat de Comte també ha servir per plantejar la creació de grups de treball específics: d’una banda, la creació d’una Comissió entre turisme i productors locals per valoritzar els productes agroalimentaris quilòmetre zero i, de l’altra, un grup format per artesans i artesanes per avançar en un Pla d’acció per al foment de l’artesania del parc i la seva àrea d’influència.

Aquestes accions formen part del Pla d’acció 2022-2026 de la Carta Europa de Turisme Sostenible, que el parc ha obtingut recentment.

 

Anterior
Móra la Nova celebrarà una nova edició de la Festa del Tren
Següent
Gandesa celebra la 35a. edició de la Festa del Vi de la Terra Alta