El parc natural dels Ports censa 160 empreses de producció agrària i artesana al seu àmbit
Un estudi encarregat pel parc natural dels Ports ha censat 160 empreses i professionals dedicats a la producció agrària, agroalimentària i artesana als nou municipis del seu àmbit. Elaborat per la cooperativa Raiels i finançat per la Diputació de Tarragona, l’objectiu és disposar d’una caracterització precisa de la producció local agrària, agroalimentària i artesana de l’àmbit del parc i obrir línies de treball de suport, promoció i dinamització. La diagnosi ha estat presentada en el marc d’unes jornades a Prat de Comte i constata la diversificació en l’àmbit de l’agricultura i la ramaderia, amb el conreu d’oliveres com activitat més estesa, seguida del cultiu de fruita i fruits secs.
En el cas de la ramaderia hi destaca la presència d’activitats apícoles i els ramats de pastura d’equins, ovins i cabrum. Així mateix, també s’observa un interès cap a la producció ecològica i els serveis turístics com l’oleoturisme i l’enoturisme.
Segons l’estudi, aquesta elevada diversificació de l’activitat productiva és una característica molt singular del teixit productiu de la zona del Parc Natural dels Ports i, alhora ajuda el sector a ser més resilient davant els canvis en un context de mercat global.
En el sector de l’artesania, l’estudi diagnòstic observa que la majoria s’hi dedica de manera professional i disposen del carnet d’artesà o artesana. Una part de les matèries primeres provenen del parc, com per exemple, plantes tintòries, argiles, pauma, cera d’abelles o restes de poda d’olivera. A més, s’ha detectat que l’activitat artesana combina la producció i la venda de productes amb l’oferta de cursos i tallers.
La jornada de Prat de Comte també ha servir per plantejar la creació de grups de treball específics: d’una banda, la creació d’una Comissió entre turisme i productors locals per valoritzar els productes agroalimentaris quilòmetre zero i, de l’altra, un grup format per artesans i artesanes per avançar en un Pla d’acció per al foment de l’artesania del parc i la seva àrea d’influència.
Aquestes accions formen part del Pla d’acció 2022-2026 de la Carta Europa de Turisme Sostenible, que el parc ha obtingut recentment.