Móra la Nova celebrarà una nova edició de la Festa del Tren

Des del seu naixement l’estació de Móra la Nova té una característica estratègica: està a una distància equidistant entre Barcelona i Saragossa. Això la va convertir en un enclavament molt important a finals del segle XIX, moment que es va posar en servei el tram de la línia dels Directes que comunicava Barcelona amb Madrid, dues ciutats molt distants, el viatge entre les quals requeria moltes hores.

Per cobrir-lo es necessitaven punts de relleu de les locomotores de vapor, que 150-180 quilòmetres, s’havien de canviar per poder fer el trajecte de la millor forma possible. Per això es van dividir els 633 km que separen Barcelona de Madrid, en 4 trams i Móra la Nova va resultar ser el punt central que estava a uns 150 quilòmetres de Barcelona i uns 180 de Saragossa.

Aquí també es classificaven els trens de mercaderies perquè en aquell temps, cada vagó transportava productes diferents. D’aquí que calgués una certa classificació, que en el tram entre Barcelona i Madrid, es produïa a Móra la Nova.

Una festa dedicada al tren

Totes aquestes circumstàncies històriques i característiques del moment en el que l’estació de Móra la Nova va començar a cobrar importància, són la raó que dona peu a la Festa del Tren.

Aquesta celebració va començar l’any 2016 amb els “Dies del Museu”, però a partir de 2017, la Festa del Tren va prendre el relleu. El canvi de model es basa en donar-li a la cita un caràcter més festiu i participatiu amb  activitats estan orientades als aficionats al ferrocarril, però també a un públic ampli i familiar. Enguany aquesta festa, organitzada pel Museu del Ferrocarril, APPFI i l’Ajuntament de Móra la Nova, es celebrarà entre els dies 4 i 6 de novembre.

Presenta una agenda amb projeccions de cinema,  passejos i recorreguts amb les locomotores antigues, una exposició de locomotores i cotxes de viatgers de diferents èpoques, un recorregut amb la unitat elèctrica 444 i també una sèrie de visites guiades pel museu i a la cotxera del tren turístic. Podeu consultar l’agenda completa a la web https://museuferrocarril.cat.

Anterior
El parc natural del Port rep la Carta Europea de Turisme Sostenible
Següent
El parc natural dels Ports censa 160 empreses de producció agrària i artesana al seu àmbit