Xavier Faura: “Hem de dinamitzar el cicloturisme i potenciar la marca turística Reserva de la Biosfera”

Dinamitzar el cicloturisme, el turisme familiar, cultural i de natura és una de les mesures més rellevants amb què es treballa per atraure turisme tot l’any. Així com fer una clara aposta per la qualitat, per damunt de la quantitat, potenciant la marca turística Reserva de la Biosfera. De tot això en parlem amb Xavier Faura, president del Consell Comarcal del Baix Ebre i del COPATE

Quan va començar el mandat municipal, quins projectes tenies al teu programa en l’aspecte turístic?
Des del Consell Comarcal del Baix Ebre, la nostra prioritat ha estat dinamitzar el cicloturisme, perquè realment, la nostra comarca és un paradís per recórrer-la en bicicleta. En aquest sentit, hem instal·lat comptadors d’usuaris en tres punts del Camí Natural Via Verda de la Val de Zafan i hem destinat molts esforços a mantenir  adequadament la via i les àrees de descans.

També hem habilitat més quilòmetres de via verda, amb l’adequació de la Via Verda del Carrilet de la Cava, que ben aviat perllongarem fins al pont penjant d’Amposta. Com més quilòmetres de via verda disposem més atractius serem pels amants del cicloturisme i més capaços serem de desestacionalitzar el turisme.

Amb tot la veritable promoció turística de les Terres de l’Ebre l’aconseguirem quan el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre sigui el titular de la marca turística Reserva de la Biosfera, una marca que actualment depèn del Patronat de Turisme de la Diputació, que també gestiona la de la Costa Daurada. Serà llavors quan realment tindrà dinamisme.

Com ha afectat la pandèmia aquests plantejaments?
La pandèmia de la Covid-19, a excepció de període que vam estar totalment tancats i en les restriccions de sortir del municipi, ha permès potenciar el turisme de proximitat. Els visitants han optat encara més per destinacions de natura i lligades a un modus de vida saludable, i això és el que tenim a la comarca del Baix Ebre i a les Terres de l’Ebre, un territori on hi ha dos parcs naturals, Delta i Ports, i que està declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO.

Quines novetats heu pogut implementar per promocionar i millorar les activitats turístiques a les Terres de l’Ebre?
El COPATE ha aprovat enguany una modificació del reglament de les empreses acreditades amb la marca Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera, una modificació que ha de permetre fer créixer el nombre d’empreses i serveis acreditats amb aquesta distinció. La Reserva és una gran oportunitat per créixer en qualitat i no en quantitat. També hem de donar més valor al nostre patrimoni monumental, en el cas de Tortosa considero que està infrapublicitat, i aquesta oferta és totalment complementària amb el turisme de natura i el turisme gastronòmic.

A hores d’ara, s’han pogut recuperar tots els serveis i sectors relacionats amb el turisme?
Com et comentava abans, després de la pandèmia el turisme és un dels sectors que s’ha recuperat i s’ha situat al mapa, hem aconseguit posicionar-nos com un model de turisme de natura i de qualitat.

Més enllà del sol, la platja i la gastronomia, què ofereixen les Terres de l’Ebre al turisme que s’interessa per la cultura, i vol una oferta més àmplia, especialment de caràcter familiar? Més que turisme de sol i platja, que també el tenim a la costa de l’Ebre, tenim un turisme de natura, sobretot a la part interior. En el cas del turisme familiar la Via Verda de la Val de Zafan és un actiu turístic de primer ordre. I pels visitants interessats pel turisme cultural no s’han de perdre la visita a l’espai Cota 0 de Tortosa, el Museu Picasso d’Horta de Sant Joan o el pati renaixentista dels Reials Col·legis.

Si haguessis de destacar només un atractiu turístic quin seria?
La Via Verda de la Val de Zafan és un dels principals actius turístics del territori, és el fil conductor que enllaça paisatge, patrimoni i gastronomia i que connecta Tortosa tant cap al nord del territori com cap a la desembocadura de l’Ebre.

Ara que aviat començarà un nou mandat, quins aspectes turístics vols reforçar? O dit d’una altra manera, quina projecció turística vols donar a les Terres de l’Ebre en els quatre anys vinents?
Hem d’incrementar la promoció de la marca Reserva de la Biosfera i això ho aconseguirem a través de la gestió de la marca turística de Terres de l’Ebre, ens diferenciarem totalment de la costa Daurada. L’arribada de fons europeus també serà una palanca per situar la marca en l’àmbit internacional.

Quin indret o esdeveniment de Terres de l’Ebre destacaries perquè t’apassiona i et fa sentir orgullós de la teva terra?
Un dels indrets més meravellosos del nostre territori són els set quilòmetres de muralles de Tortosa, amb la rehabilitació d’aquest espai i l’adequada promoció estic convençut que es convertien un pol d’atracció turística de primer ordre.

Anterior
Tot a punt per iniciar la setantena de rutes guiades per descobrir Amposta
Següent
El president Aragonès dona suport a un nou impuls de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre