Visites més realistes al refugi antiaeri número 4 de Tortosa

El refugi antiaeri número 4 de Tortosa ha ampliat el discurs interpretatiu interior per mostrar amb més força, l’impacte i l’angoixa que van patir els veïns que s’hi refugiaven dels bombardejos a la ciutat a la Guerra Civil Espanyola entre els anys 1937 i 1938. Els visitants trobaran figures pels passadissos i també una imatge 3D amb els constructors d’aquells espais d’asil.

Aquest refugi era el més gran de Tortosa, està situat al carrer Ernest Hemingway, sota el talús del barri del Garrofer, al límit sud de la ciutat medieval i tenia capacitat per a quatre-centes persones, que es podien protegir dins d’un sistema de galeries excavades amb paviment de terra i revestides de maons i formigó, ventilades i amb modesta instal·lació elèctrica.

 

Actualment, a l’interior es poden reviure, amb més realisme les sensacions que van sentir les persones que s’hi van haver de refugiar. S’ha recreat l’atmosfera dels passadissos del recer subterrani; s’hi han col·locat figures laminades a contrallum. Mostrem “persones tipus” com les que es van amagar al refugi llavors, parelles, grups d’infants o mares amb criatures. També s’ha instal·lat una imatge lenticular en 3D amb fotografies dels treballs de construcció d’aquests refugis i de les brigades d’homes que els van preparar. Per complementar els elements incorporats, s’ha “potenciat” la simulació sonora de com es van viure els bombardejos dins d’aquests passadissos. Per conèixer-ho millor s’hi ofereix visites documentades amb guies.
font ACN | Tortosa Turisme

Anterior
Sant Antoni, cap de setmana de festes d’hivern
Següent
La Ràpita programa més de 40 activitats culturals pel primer semestre de l’any