Tot a punt per celebrar Sant Antoni a Mas de Barberans

L’any 2008 Mas de Barberans va recuperar la festa de Sant Antoni com la festa Major d’Hivern. El projecte es va incloure dins del programa de Tallers per a la Festa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Es van oferir recursos formatius al municipi amb l’objectiu de recuperar la festa.
Es va documentar que a Mas de Barberans fins aproximadament el 1925 es celebrava la festa de Sant Antoni. Es representava la vida del sant i la cremada d’un ramer. En acabar, es deien uns versets satírics de la vida dels habitants del poble durant l’any, tenien una funció burlesca i es ballava la jota. 

El tret més característic és la forma de la barraca. No és com la de la comarca dels Ports sinó que és com un ramer dels que es feien els pastors al Port. És un aixopluc format per uns puntals de pi i recobert amb boixos.

La recuperació de la festa té algun aspecte de la tradició però s’ha intentat fer una festa més atractiva perquè la gent jove hi vulgui participar des del voluntariat: interacció teatre, dansa, foc, percussió. S’explica la vida del sant amb els personatges típics: dimonis, filadora, sant Antoni però des de l’estètica del teatre de carrer.
Actualment tenim la conjunció d’uns elements tradicionals com són: el ramer, la jota i uns elements moderns que són : la interacció entre la dansa, el teatre de carrer, la percussió i sobretot, sobretot el foc.

Programa d’actes de Sant Antoni

Al llarg del matí es farà el muntatge del ramer a la zona dels restaurants.

A les 18:00 s’iniciarà la festa a la plaça de l’església on intervindran els diferents personatges que formen part del teatre de carrer que allí es podrà veure.

A les 18:30 en finalitzar les danses dels diferents personatges tothom marxarà cap a la plaça de l’Era la Vila on el protagonista serà el foc. Allí es podrà gaudir d’un petit correfoc de durada curta, però intensa, amb l’espectacularitat que dona el foc. En acabar se seguirà amb la rua dels personatges i del públic, fins a la
següent ubicació que és la zona dels restaurants.

19:15 En seguici aniran avançant; dimonis, torxes, percussió… Els personatges faran la seva aparició a la barraca i buscaran a sant Antoni. Allí començarà una lluita del sant amb els dimonis. Serà la filadora que amb la seva dansa immobilitzarà els dimonis i salvarà sant Antoni de ser cremat. Un cop salvat sant Antoni, la filadora deslligarà els dimonis. Aquests, no sent conscients de l’alliberament del sant, cremaran la barraca pensant que ho fan amb sant Antoni dins i festejaran la cremada amb el foc i altres efectes pirotècnics.
En acabar la representació hi haurà actuació de la Rondalla dels Ports amb cantada de jotes i, des d’allí, la mateixa rondalla conduirà la gent fins al Centre Cívic on hi haurà baldanada a preus populars i servei de barra.

21:30 Ball gratuït al Centre Cívic amb el Duo Calibra.

Anterior
Tortosa se suma a l’encesa de torres a la Mediterrània
Següent
La Torre de la Carrova d’Amposta s’il·lumina pels drets humans

Afegeix un comentari

El vostre correu electrònic està segur amb nosaltres.

+ 65 = 68