Tortosa se suma a l’encesa de torres a la Mediterrània

Es tracta d’una iniciativa que vincula drets humans i memòria democràtica. Els actes tindran lloc dissabte 13 de gener i inclouran la xerrada ‘Tortosa,1939. Les runes d’una guerra’ i l’encesa de la torre del Célio.

Tortosa se suma per primera vegada a l’Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans. Un acte que s’organitza simultàniament en diferents punts i que és coordinat per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) en cooperació en diverses entitats i corporacions municipals. L’acte tindrà lloc aquest dissabte 13 de gener i en el cas de Tortosa, l’Ajuntament promou una jornada que vincula drets humans i memòria democràtica.

“Enguany l’acte d’encesa de torres i fortificacions té lloc el 13 de gener, data de la caiguda de Tortosa en mans de les tropes franquistes fa 85 anys, per la qual cosa hem previst vincular els drets humans amb la memòria democràtica, de fet es tracta de dos conceptes que es reforcen mútuament”, ha explicat la regidora de Cultura i Memòria Democràtica, Mar Lleixà, que hi ha afegit: “La recuperació de la memòria històrica és un dret humà essencial per avançar en la reparació de les discriminacions i violències. Hem de mirar enrere, per poder mirar endavant.”

Activitats a l’Aula Didàctica del Museu de Tortosa

Així, la primera part de la programació començarà a les 17.00 hores a l’Aula Didàctica del Museu de Tortosa, on tindrà lloc la xerrada ‘Tortosa, 1939. Les runes d’una guerra’. Anirà a càrrec de la periodista, professora i membre del grup de treball de memòria històrica DEMD-Ebre, Sónia Castelló. També al Museu el director general per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, Adam Majó, pronunciarà la xerrada ‘Amb els drets humans a la memòria’.

Els actes seguiran a les 18.00 hores a la plaça Ben Saruq, on tindrà lloc l’acte d’encesa des de la torre del Célio, una edificació de final del segle XIV. L’Associació Amics dels Castells i del Nucli Antic faran una explicació de les torres com a element patrimonial històric i cultural. Després tindrà lloc la lectura del manifest per part d’Amics dels Castells i Amigues i Amics de Tortosa per la Unesco. Un manifest que ha estat elaborat per l’escriptor Josep Vallverdú Aixalà.

La torre del Célio

Quant a l’encesa de la torre del Célio anirà a càrrec de la colla Lo Golafre i l’acte es tancarà amb la lectura de poemes per part del col·lectiu DilluMs d’Arts al Forn i l’actuació musical de la coral Vent de Dalt.

Finalment, la jornada té un doble objectiu: sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani on moltes persones es veuen obligades a abandonar casa seua cada any i hi perden la vida i reivindicar i posar en valor les fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt de territoris de parla catalana.

Anterior
L’esturió torna a nedar pel riu Ebre mig segle després
Següent
Tot a punt per celebrar Sant Antoni a Mas de Barberans