Torna el festival Eufònic amb més força que mai

L’onzena edició ha programat 65 propostes, entre concerts, DJ’s, instal·lacions artístiques, performances i tallers.

L’Eufònic, el festival de les arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre es reparteix enguany en dos caps de setmana i cinc subseus, però el pes de la programació es farà del 25 al 28 d’agost a la Ràpita, epicentre del festival. És la onzena edició i compta amb el programa més internacional i més femení.

Del 10%-15% d’artistes internacionals s’ha passat al 25% i a més, en aquesta onzena edició, la paritat s’ha trencat en favor de les dones artistes. Hi ha moltes propostes “en clau de dona”.

Eufònic ofereix propostes d’impacte, revolució i transformació i enguany ho fa amb molta reflexió sobre el canvi climàtic. La mateixa avantguarda es repeteix en el programa musical, amb els estils més punters d’arreu del món i fins i tot revisitacions del folklore o el flamenc.

La tornada a la normalitat després de les dues darreres edicions de l’Eufònic amb restriccions a causa de la pandèmia, permet recuperar l’Eufònic nocturn, amb l’escenari del Pavelló Firal de la Ràpita, on cada nit hi haurà actuacions i DJ de l’electrònica i la música de ball.

Nous espais a la Ràpita

L’onzena edició de l’Eufònic s’ha presentat al Matadero de la Ràpita, espai que s’incorpora com un dels nous escenaris del festival adaptat per la New Art Foundation que compta amb la col·lecció d’art electrònic més important d’Europa. Magalí Babin & Laura Gonçalves hi mostraran una videoinstal·lació sobre la ramaderia intensiva i la producció de llet; Olivier Henley & Laurent Lévesque hi explicaran la recerca sobre “la biologia digital” un recull de 250 plantes que han identificat en els videojocs creats entre 1997 i 2017; i la Sra. Polaroiska compartirà tres haikus sobre la contemplació de la natura.

Hi haurà 10 instal·lacions artístiques durant el festival, com el de l’artista japonesa-coreana Ryoko Akama que posarà en moviment estris quotidians amb energies invisibles com la calor o el magnetisme; l’ampostí Alfred Porres que ha creat una campana amb casquets de llautó dels cartutxos dels caçadors del Delta; o la del combo format per l’artista ambiental Maya Mouawad i el compositor Cyril Laurier, que presentaran ‘Rising’ a l’aire lliure, una instal·lació lumínica al voltant del canvi climàtic i projecte guanyador de la Beca Pierre Schaeffer organitzada per l’entitat francesa La Scam.

Les residències

Els dos treballs sorgits de l’onzena edició de les Residències Creatives d’Eufònic i el Centre d’Art Lo Pati són la de l’artista Arnau Casanoves, amb una investigació sobre les relacions entre la música d’arrel, la tecnologia i les plantes pròpies de l’entorn, i la directora de teatre Olivia Furber que proposa una ruta guiada en un vaixell que anirà riu avall rumb a la desembocadura de l’Ebre; i la del tàndem format per Roc Domingo i Marta R. Chust amb un projecte d’investigació sobre el desplegament de la tecnologia d’internet d’alta velocitat sobre el territori català.

De la convocatòria Eufònic STNBL i per la seva sostenibilitat creativa, s’han seleccionat treballs com la peça de dansa de Magí Serra, que genera formes i moviments al voltant de l’esforç, la pèrdua, la precisió, el risc i la fragilitat, que es veurà al Bosc de Ribera; el projecte d’Eli Gras, Marina H. Asciutti i Lula Thomas, una actuació audiovisual al voltant de la figura dels esmoladors, ara en cos de dona; o la performance de Robert Cervera.

Música puntera

Entre les actuacions que es podran veure per primer cop al país s’hi troben els concerts a l’Església Nova de la Ràpita, del compositor escocès Ben Chatwin, que farà dialogar els sintetitzadors modulars amb els sons orgànics, i el de Penelope Trappes, que actuarà acompanyada de violoncel. Aquest espai acollirà també les delicades propostes de Xicu, bateria de la banda Ginestà, o Santiago Latorre.

A les nits d’Eufònic hi passarà el drill i hip hop del jove de Carabanchel d’origen marroquí Bouza, el post punk i new wave de finals dels anys 80 de Nueve Desconocidos i l’experimentació pop tenyida de flamenc de la jove gaditana Judeline. En format electrònic, hi actuaran l’irlandès Throwing Snow, que presenta nou disc; i les DJ Verushka Sirit i l’angloíndia Suchi, encarregades de tancar les dues nits d’Eufònic amb dues DJ més, també dones, Clara Cortés i Alicia Suay.

També des del país i l’Estat, arribarà la revolució de Joana Dark, el postregueton de La Niña Jacarandá, i la poesia dels valencians Versonautas. El pop electrònic de Rocío Saiz sonarà el dissabte a migdia a l’espai natural dels Ullals de Baltasar, un dels clàssics del festival, enguany sense limitacions. Al Mercat Vell es veurà l’espectacle d’Ela Orleans, les actuacions i performances poc ortodoxes de Sabiwa o Jaume Ferrete i els nous talents locals de l’electrònica: el tortosí Infant Blai i els ampostins Soul Twin.

A l’Auditori Sixto Mir es faran les actuacions audiovisuals: el de la pianista Hara Alonso amb la visualista Alba G. Corral; i l’espectacle de CLARAGUILAR, un concert altament performatiu amb tres ballarines i un espectacular disseny de llums.

La sessió inaugural serà dijous 25 d’agost a càrrec de Kinbrae a l’Església de la Ràpita, un duo d’electrònica paisatgística dels germans bessons escocesos Andy i Mike Truscott que combina instruments de vent, guitarra acústica i percussió en un llenç de música ambient i neoclàssica. La cloenda serà en un dels altres espais que es recuperen després de la pandèmia, el Xiringuito del Suís, a l’última platja de la Ràpita, amb la musclada musical i l’actuació de La Niña Jacarandá.

Eufònic Pro i tallers

Per les jornades Eufonic Pro, que es faran el 25 i 26 d’agost a l’Escola per l’Art i la Cultura de Tortosa, passarn Pau Waelder expert en NFT i vinculat a les arts performatives; el creatiu Tupac Martir de Satore Studio, que ha treballat amb artistes com Beyoncé o Alexander Wang; Mélanie Bedard, de Mois-Multi de Quebec;Nadine Roestenburg del festival holandés STRP; o Matthew Lyons, de la mítica The Kitchen de Nova York.

L’Eufònic Campus aprofundirà en la relació entre la tecnologia i la creació, amb tallers al voltant del cryptoart, com el de Susana Medina; el de Ferrete, que treballa amb Siris i Alexas; o el de recuperació de sonoritats d’Eli Gras.

Anterior
Comença la verema a la Terra Alta
Següent
L’Escola Oficial d’Idiomes de Tortosa compleix 20 anys