Comença la verema a la Terra Alta

Malgrat les calorades d’aquest estiu que encara no s’ha acabat, s’espera una bona collita aprofitant, a més, que la salut de la vinya és molt bona.

És qüestió d’aprofitar ara que sembla que la xardor de l’estiu ha baixat d’intensitat i que tot i que encara fa calor, cap tronada acompanyada de pedra treu el cap sobre l’horitzó més immediat. Aquesta és una bona notícia, sens dubte.

Per tant, sota aquestes condiciona favorables, la majoria dels cellers de la DO Terra Alta han iniciat la verema aquesta mateixa setmana i els que falten la començaran la setmana que entrarem. Està previst que la campanya s’allargui ben bé un mes i mig començant a comptar a partir d’ara. Els pagesos preveuen collir entre 30 i 35 milions de quilos de raïm de gran qualitat.

La calorada intensa d’aquestes darrers tres mesos ha obligat a avançar la collita perquè el cicle de maduració del raïm ha canviat lleugerament respecte a altres campanyes anteriors.  De fet, d’ençà que el canvi climàtic sembla una realitat cada cop més propera i el curs de les estacions es dilueix en un estiu llarg i un hivern moderat, la verema s’ha avançat ben bé una quinzena.

La sequera que pateix el país sembla que no ha afectat gaire els viticultors de la Terra Alta perquè a la zona hi ha anat plovent al llarg de l’any, el que ha fet que la fulla dels ceps sigui verda i viva.  

Pel que fa a la quantitat de raïm que s’espera veremar, varia d’una zona a una altra de la comarca però en general aquest any s’espera recollir més raïm que en la campanya anterior. El raïm negre ha madurat d’una forma força uniforme i de les varietats més sensibles, com la carinyena, el syrah o el moscatell cal tenir-ne més cura i collir-les  primer perquè poden patir algun mal.

Pel que fa a la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Bot, amb 430 hectàries de vinya, espera una producció lleugerament inferior a la de l’any passat i de moment, han començat a treballar dedicats a la varietat savingnon blanc i continuaran amb la garnatxa blanca que és la principal varietat de la comarca.

Per si venen pedregades

 

La Comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya ha aprovat recentment una proposta de resolució del PSC que va defensar el diputat Joaquim Paladella, en la qual es demanava incrementar l’ajut destinat als cellers i els pagesos afectats per les pedregades i els aiguats que van fer mal a la Terra Alta el setembre de l’any passat, any que es recordarà per la pedregada que a darrera hora va malmetre la collita, just quan estava iniciant-se la campanya.

La proposta es va aprovar, però de moment no és vinculant sinó que serà una decisió del govern si finalment s’acaben augmentant els imports dels ajuts.

Anterior
La baldana d’arròs de Camarles serà protagonista de la festa
Següent
Torna el festival Eufònic amb més força que mai