Tivissa acollirà el III Congrés Internacional Ibers a l’Ebre

Tindrà lloc els propers dies 10, 11 i 12 de novembre al Casal Cultural i comptarà amb la presencia de més de 150 investigadors.

La definició i el coneixement dels pobles ibèrics que habitaren el riu Ebre han assolit una gran rellevància i solidesa científica degut a l’increment quantitatiu i qualitatiu de les investigacions arqueològiques que s’han desenvolupat en els darrers anys a les Terres de l’Ebre, el Sénia i el Baix Aragó. Esta intensa activitat investigadora fa possible una revisió global sobre el primer mil·lenni aC en aquests territoris des d’una perspectiva holística.

Per això els propers dies 10, 11 i 12 de novembre tindrà lloc el III Congrés Internacional Ibers a l’Ebre al Casal Cultural de Tivissa.

El Congrés Internacional Ibers a l’Ebre és una iniciativa conjunta

Aquesta iniciativa dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, el Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tivissa, compta amb el suport científic de la Universitat de Barcelona, que també participa en l’organització. També hi col·laboren la Universitat Rovira i Virgili, la Université Toulouse-Jean Jaurès, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, el Govern d’Aragó, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu de les Terres de l’Ebre i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre.

El Congrés recollirà les aportacions més significatives dins el camp de la recerca arqueològica sobre la protohistòria a l’Ebre en els darrers anys.

Està previst que s’organitzi en nou blocs temàtics presentats per personalitats d’ampli reconeixement en el camp de la investigació històrica, que faran una ponència marc i moderaran una extensa taula rodona posterior.

A més, el programa presenta trenta-nou comunicacions en format pòster que completaran la visió global del tema, ressaltant aspectes concrets relatius a les diferents sessions. Amb aquesta presentació es vol conèixer l’abast de les investigacions realitzades pels equips de recerca que treballen a nivell arqueològic a les Terres de l’Ebre. A mateix temps, també es vol aprofundir en els detalls de les intervencions arqueològiques als jaciments principals.

El Congrés culminarà amb una visita a la ciutat ibèrica de Kum-Castellet de Banyoles, que compleix 25 anys d’excavacions continuades.

Es compta amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de Tivissa. A la seu del Congrés hi haurà exposat l’“Holocorner: Ciutat ibèrica Kum-Castellet de Banyoles”.

Amb posterioritat es publicaran les actes del Congrés amb les disset ponències, les trenta-nou comunicacions i un resum exhaustiu de totes les intervencions executades al territori.

En aquest moment ja hi ha 150 persones inscrites al Congrés, provinents d’arreu de l’Estat.

Anterior
Tot a punt per a la XVIII Festa comarcal de la Clotxa a la Ribera
Següent
Diferents activitats divulgatives a la Setmana de la Ciència de les Terres de l’Ebre