Tot a punt per a la XVIII Festa comarcal de la Clotxa a la Ribera

La cita culinària preveu servir 1.200 clotxes. Donarà el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques que se celebren per promocionar la comarca i el producte de qualitat.

La Festa Comarcal de la Clotxa, organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, continua el seu itinerari per tots els pobles de la comarca i, després de completar la primera roda pel territori i agafant el relleu de Móra la Nova l’any passat. En aquesta divuitena edició es torna a celebrar a Riba-roja d’Ebre, com al 2004.

Serà el diumenge 19 de novembre, i donarà el tret de sortida de les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa, que s’allargaran fins al 17 de desembre.

11 restaurants riberencs oferiran a la seva carta un menú de clotxa, amb la recepta tradicional i les seves diverses variants.

La clotxa és el plat tradicional per excel·lència

El plat tradicional per excel·lència de la Ribera d’Ebre, que “diu molt dels nostres orígens de pagès”, es converteix en el “principal atractiu turístic” per visitar i descobrir “la tradició, el producte local de qualitat, l’entorn paisatgístic i l’autenticitat.

Aquests elements es posen en valor amb aquesta festa, i la marca, de La clotxa 100% Ribera d’Ebre.

La Clotxa es fa a la tardor

Aquest és el segon any que la Clotxa es fa a la tardor, per “desestacionalitzar la temporada turística”, en una fórmula que “cada vegada ens porta més clients i turistes que tenen ganes de tastar la clotxa”.

Segurament per als restauradors és un orgull poder-la oferir, ja que cada vegada ve més gent a conèixer la Ribera d’Ebre”, explica Noelia Guirao, de l’Hostal Gastronòmic la Creu de Móra d’Ebre.

Guirao ha estat aquest matí en la presentació de la Festa i les Jornades, en nom dels restaurants participants i com a membre de la Taula Comarcal de Turisme i de l’Associació d’Empresaris de Turisme Rural de la Ribera d’Ebre:

“La majoria dels visitants tenen molta curiositat per tastar la clotxa. I, a més, és una bona oportunitat per conèixer el producte agroalimentari de gran qualitat que es produeix i s’elabora a la Ribera”, afegeix.

Experiència i voluntaris per servir 1.200 clotxes el dia de la Festa

El dia 19, la Festa Comarcal de la Clotxa preveu servir 1.200 clotxes, tantes com veïns hi ha empadronats al municipi amfitrió. Per fer-ho possible, el Consell Comarcal compta amb el suport de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre i una seixantena de voluntaris, entre els quals l’Associació de Dones de Riba-roja.

Seran les encarregades de cuinar el plat, tot un repte avalat pels 36 anys d’experiència cuinant la clotxa a Riba-roja, on per la diada de l’1 de maig se’n serveixen entre 400 i 500 cada any.

En aquesta ocasió incorporaran ceba a més d’alls, tomàquet i arengada dins el pa, i amb un bon rajolí d’oli d’oliva, producte estrella de la comarca.

“La festa de la Clotxa és un referent comarcal i Riba-roja sempre hem estat referents a la comarca” diu l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, que ha fet una crida als joves a agafar “el relleu generacional de les dones que al seu dia van fundar aquesta festa popular al voltant del plat típic de la comarca, si volem que les nostres tradicions i festes perdurin”, reivindicant “una estratègia comarcal conjunta” per atraure visitants, especialment pel que fa a pernoctacions i allotjaments de cap de setmana.

Programa d’actes i tiquets

Finalment, la degustació i els actes de la Festa de la Clotxa se celebraran al voltant de la Casa de la Vila. El programa, organitzat conjuntament amb el Consell, començarà a les 10 del matí amb una cercavila pels carrers que animarà l’ambient.

El pregoner de la XVIII Festa Comarcal de la Clotxa serà Bonet Busom, fill del poble i apicultor artesanal a Mel Bonet. Abans, les clotxes es serviran a les 11 del matí a la plaça del Mercat, sota el mural d’Albert Bonet.

Convé ressaltar que per a la degustació de la clotxa s’habilitaran els carrers Sant Antoni i Sant Bartomeu. Durant tot el dia es podrà visitar el mercat medieval que organitza l’Associació la Puntaire de Riba-roja d’Ebre al carrer Casetes.

Els tiquets es venen a les oficines municipals, a la web riba-roja.cat, o el mateix dia de la Festa Comarcal, a l’estand del Consell Comarcal. El preu és de 5 euros.

Del 20 de novembre al 17 de desembre, la clotxa als restaurants

A banda d’això, el 20 de novembre agafaran el relleu els restauradors:

  • El Casal de Benissanet.
  • La Braseria Taperia Bar Maig i el restaurant Pas de l’Ase de Garcia.
  • La Braseria la Forquilla de Ginestar. E
  • El Molí d’en Xim de Miravet.
  • El restaurant gastronòmic la Creu de Móra d’Ebre
  • Can Secundino i Mas de Subirats de Móra la Nova
  • El bar restaurant Sant Jordi de Rasquera
  • El restaurant del càmping de Riba-roja d’Ebre
  • La Braseria de Tivissa.

Així, els 11 restaurants de les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa de la Ribera, presenten aquest plat típic a la seva carta. Els preus van dels 12 als 29 euros, cada establiment adaptat al seu tipus de cuina. Hi haurà temps fins al 17 de desembre. Les propostes es poden consultar al web de Turisme Ribera d’Ebre.

spirales_mas de barberans Anterior
Mas de Barberans, El Museu de la Pauma inaugura Spirales
Següent
Tivissa acollirà el III Congrés Internacional Ibers a l’Ebre

Afegeix un comentari

El vostre correu electrònic està segur amb nosaltres.

7 + 3 =