Temps violent a les Terres de l’Ebre

Les espectaculars imatges d’una mànega a Sant Jaume d’Enveja n’és una bona mostra.

Protecció Civil avisa de la possibilitat que hi hagi més tornados, esclafits o mànegues en les properes hores.

Les imatges no enganyen i el Servei de Meteorologia de Catalunya ho té clar: cada cop amb més freqüència veurem mostres de temps violent a Catalunya, perquè al canvi climàtic li és exactament igual que visquem al costat del Mediterrani i que de tota la vida les nostres contrades hagin gaudit de primaveres i tardors plujoses i temperades, estius càlids i hiverns moderats. Les estacions s’estan diluint per donar pas a temperatures més extremes, especialment a l’estiu, si prenem el que estem deixant enrere com a exemple.

En aquest cas, el Servei Meteorològic de Catalunya ha definit el fenomen que s’ha produït aquest matí a Sant Jaume d’Enveja com a “tuba”, perquè no ha acabat de tocar a terra i en cas que ho hagués fet, hauria sigut un “tornado”. Si s’hagués produït dins el mar hauria sigut una tromba marina.

La violència d’una tuba

Una “tuba” és aire i vapor d’aigua condensat que té forma de tub que gira ràpidament penjant d’un núvol de tempesta, però sense arribar a tocar a terra.

El fet que les tubes no toquin el terra fa que no produeixin danys a la superfície, però el fet que es formin és l’indicador de condicions atmosfèriques favorables per al desenvolupament d’altres fenòmens que sí que els poden produir.

L’espectacular imatge ha estat captada per Eloy Morillas i difosa a través de les xarxes socials a dos quarts d’onze del matí a Sant Jaume d’Enveja i tenint en compte l’excepcionalitat del fet, des del Meteocat es demana ajuda per recollir més dades sobre el fenomen.

Aquest dilluns fins a tres comarques estan en alerta per temps violent segons el Meteocat: el Baix Ebre en perill molt alt i la Ribera d’Ebre i el Baix Camp en perill alt. En aquestes zones es podrien produir pedregades amb gruixos superiors als dos centímetres, ratxes de vents superiors als 25 metres per segon i tornados, esclafits o mànegues.

Les autoritats han demanat precaució a l’exterior i en els desplaçaments per aquestes zones i Protecció Civil manté activada la prealerta del Pla Inuncat, també a la resta del país per la possible intensitat de la pluja.

Foto: Eloy Morillas
Anterior
S’estan fent feines de neteja a la reserva natural de Sebes de Flix
Següent
Arrenquen les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs a Deltebre