S’estan fent feines de neteja a la reserva natural de Sebes de Flix

L’objectiu d’aquesta neteja és propiciar la biodiversitat de la zona.

Els voluntaris apunten que el canvi d’usos de l’embassament per part de les empreses elèctriques afecta els aiguamolls

Prop d’una desena de voluntaris han participat en tota una sèrie de tasques de neteja que s’han fet a la llacuna del Mas de director, a la reserva natural de Sebes de Flix (Ribera d’Ebre).

Aquesta acció, dividida en dues jornades, ha consistit en la retirada manual de l’excés de canyes i boga de la llacuna, amb la idea de mantenir nets els canals de connexió entre el riu i la llacuna i així aconseguir dos efectes: per una banda evitar que la llacuna desaparegui a causa de la proliferació d’herbes que van prenent terreny a l’aiguamoll, i per altra banda, afavorir les nidificacions del bitó comú, entre altres animals i aus en perill d’extinció.

Aquesta neteja, que s’organitza a finals d’estiu i principis de tardor,  es porta a terme amb la pràctica de l’estassada, una tasca manual que es veu dificultada pel fet que els voluntaris han de moure’s dins la llacuna i que, segons el president del Grup Nature Freixe, no caldria fer-se si les empreses elèctriques no haguessin afectat el conjunt d’aiguamolls de la reserva, provocant variacions en el nivell de l’aigua, cosa que dificulta i de vegades posa en seriós perill, la conservació de la flora i fauna de l’espai.

Un hàbitat natural que cal preservar

A on hi ha aigua sol haver-hi una gran diversitat de vida. En aquest cas, les llacunes de la reserva natural de Sebes es van crear de forma artificial fa quasi 30 anys i la seva acció ha afavorit la diversificació de la fauna de la zona.

El canyissar era el tipus de planta més extens de la reserva i per això es va optar per obrir làmines d’aigua que creessin un hàbitat atractiu i confortable per diverses espècies animals.

Pel que fa a la fauna existent a la zona, s’hi pot trobar el bitó, que és una espècie en perill d’extinció, que viu en aiguamolls i que a Catalunya és molt escàs, tot i que en els darrers anys s’han localitzat diversos animals a la zona.

Les entitats ecologistes i orientades en la conservació del medi ambient, la flora i la fauna, han fet una crida a les administracions superiors per mantenir les ajudes econòmiques que es destinen a les agrupacions que tenen cura del medi ambient, així com el foment del voluntariat per continuar amb iniciatives com l’actual de neteja de la llacuna de Sebes de Flix, per seguir cuidant l’entorn.

 

Font: ACN

Anterior
Fangofest, el festival de cinema gore i de terror d’Amposta
Següent
Temps violent a les Terres de l’Ebre