Òmnium Terres de l’Ebre entrega els premis Tastets i Especials 2024 a Jesús

La xertolina Josepa Ribera Barón ha estat guardonada amb el Premi Neus Gràcia 2024 d’Òmnium Terres de l’Ebre. Un reconeixement a la seva tasca com a docent en llengua catalana.

Aquest dissabte, 13 d’abril, Òmnium Terres de l’Ebre ha fet l’acte d’entrega dels Premis Tastets 2024 a Jesús. Ha sigut coincidint en la Fira Literària Joan Cid i Mulet organitzada a la mateixa localitat. 

A les 10h ha començat l’acte d’entrega dels Premis Tastets i Especials 2024, el certamen de narrativa escolar que organitza l’entitat cultural. Enguany ha comptat amb 129 obres participants en les categories de primària, secundària, batxillerat, cicles formatius i educació especial de les Terres de l’Ebre. L’alumnat guanyador ha pogut recollir el premi i el llibret anomenat Tastets, l’edició que recull les obres literàries dels joves premiats.

A les 12h s’ha lliurat del guardó honorífic Neus Gràcia Forte a la mestra de català de Xerta, Josepa Ribera Barón. Un reconeixement a la seva trajectòria docent a favor de l’ensenyament de la llengua catalana.  L’acte ha comptat amb la glosa de Sisco Ollé, antic company de feina de la premiada. Ha reivindicat la importància de l’ensenyament de la llengua catalana i l’ús de la llengua, així com ha destacat: “Però si la llengua catalana ha estat el seu ofici, la seua militància lingüística, també cal ressaltar-la, com és el cas, que ha estat una persona que ha format part de parelles lingüístiques per a integrar persones nouvingudes a la nostra societat gràcies a l’ús de la llengua catalana.”

Una jornada dedicada a la cultura

Durant tota la jornada, la presidenta d’Òmnium a les Terres de l’Ebre, Dolors Roó ha recordat la importància de què les noves generacions continuïn fent servir la llengua catalana, alertant del retrocés arreu del país. Els premis de narrativa escolar impulsats per l’entitat responen a la necessitat de continuar esperonant als alumnes en l’escriptura de la llengua catalana i el valor del seu ús literari però també de comunicació per les noves generacions. També ha reivindicat el compromís i la importància de la comunitat educativa en acompanyar al desenvolupament de qui poden ser els futurs escriptors del país.

Josepa Ribera Barón

Ha estat mestra de català a primària a escoles del Baix Ebre com Paüls, l’Aldea, Lligallo el Gànguil i Roquetes.

 Després dels seus estudis, va començar fent de mestra de català per a adults als cursos organitzats per política lingüística. Durant l’etapa laboral també ha estat examinadora dels exàmens  de certificats de llengua catalana nivell intermedi, de la Secretaria de  Política lingüística  fins a l’any 2022. 

Destaca la seua incorporació al SEDEC com a assessora i formadora als centres de les Terres de l’Ebre. Amb la supressió dels SEDEC, es va incorporar al nou equip LIC (Llengua, interculturalitat i cohesió social) fins a la jubilació.

De forma voluntària també ha continuat lligada a l’ensenyament de la llengua catalana fent de parella lingüística amb el programa Voluntaris per la llengua o amb grups de dones a Xerta.

Així, la junta d’Òmnium Terres de l’Ebre ha valorat la trajectòria de la Josepa Ribera Barón com a mereixedora del guardó. Cada any, els premis se celebren en una comarca diferent de les Terres de l’Ebre, sumant premiats d’arreu del territori.

Anterior
El COPATE impulsa la promoció del territori amb les noves “Jornades de Paisatge i Vins a la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre”
Següent
Lo Riu Sona presenta el seu programa per encetar l’estiu a Amposta