L’alemanya ABO Wind demana permís per fer un parc eòlic de 21 aerogeneradors al nord de la Ribera d’Ebre

Els alcaldes estaven informats del projecte per la mateixa empresa i es mantenen “expectants”

Energia Eòlica Tramontana, filial de l’empresa alemanya ABO Wind, ha demanat l’autorització administrativa prèvia i la declaració d’impacte ambiental per crear un parc eòlic amb 21 aerogeneradors de 126 MW de potencia. Aquesta proposta afecta els termes de Flix, Ascó, Vinebre i la Torre de l’Espanyol, a la Ribera d’Ebre.

La petició s’ha presentat al Ministeri per a la Transició Ecològica –a la direcció general de Política Energètica i Mines- que és qui té la competència en infraestructures eòliques de més de 50 MW.

El projecte té un pressupost de més de 113 MEUR. Els alcaldes dels municipis afectats seguiran de prop el tràmit ambiental i es mantenen alerta. Alguns consideren que el projecte és possible però altres el rebutgen de ple.

No és el primer cop que l’empresa Energia Eòlica Tramontana presenta un projecte d’aquest tipus. Fa dos anys, ja ho havia fet amb projectes per fer centrals eòliques, més petites que l’actual, a Flix i Riba-Roja d’Ebre. Eren els parcs Tramuntana 1 i 2, els primers d’un conjunt de cinc centrals eòliques que la filial d’ABO Wind va projectar també a Corbera d’Ebre, Gandesa i Bot.  Anys més tard aquells dos projectes s’han convertit en un de més gran que inclou 21 aerogeneradors i 126 MW de potencia, amb 8 molins al terme de Flix, 5 al d’Ascó, 4 a Vinebre i 4 a la Torre de l’Espanyol.

Com els molins de vent s’ubicaran als dos costats del riu Ebre, el parc també tindrà dues subestacions i es connectaran les dues zones amb una línia elèctrica aèria d’alta tensió, de 132 kV, que travessarà el riu. Els molins de vent tindran 200 metres d’altura.

La reacció dels alcaldes

Els alcaldes dels municipis afectats es mantenen a l’espera de resultats. Expliquen que fa temps l’empresa els va informar del projecte, però fins ara no s’han decidit a fer el pas. Amb un cert temps de marge i previsió, han pogut presentar informes i al·legacions al Ministeri en el tràmit previ. 

Qui s’hi oposa frontalment és l’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, qui no descarta que s’hagi d’entrar en negociacions amb l’empresa per veure com aquest projecte repercuteix en la gent del territori. De tota manera, les al·legacions que va presentar l’Ajuntament de la Torre de l’Espanyol per l’impacte visual, el dels nous accessos o la proximitat dels molins a algun mas habitat, han estat desestimades.

Caldrà veure com evoluciona aquest tema.

Anterior
El paper de la dona en el sector primari a les Terres de l’Ebre i el seu empoderament
Següent
Arriba la II Gala Solidària del Projecte Emma