La Unió Europea demana prohibir l’ús de productes fitosanitaris als camps d’arròs
La normativa europea podria suposar una amenaça a la producció d’arròs del delta de l’Ebre.
Algú es podria imaginar el delta sense els camps d’arrossars? Es podria prescindir d’aquest conreu que representa una de les activitats econòmiques més importants de les Terres de l’Ebre?
Segons l’Informe d’Economia local de 2015 elaborat per la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV, el conreu de l’arròs ocupa 20.041 hectàrees, distribuïdes per comarques amb 8.479 ha al Baix Ebre i 11.562 al Montsià i ocupant una superfície que equival al 68% de la superfície total cultivada, que segons com, podria estar en perill arran d’una normativa europea que demana prohibir l’ús de fitosanitaris als camps d’arròs.
D’acord amb la publicació d’Ebre Digital, aquesta nova reglamentació afectaria el 100% dels arrossars del delta de l’Ebre perquè tots els pagesos tindrien prohibit l’ús dels productes fitosanitaris per eradicar les males herbes dels arrossars, fent impossible la recol·lecció de l’arròs. Ni tant sols els productes biològics que s’utilitzen en conreus ecològics es salvaria d’aquesta nova normativa. Els experts alerten que si aquesta normativa europea s’acaba aprovant, seria la fi del conreu de l’arròs, no només al delta, sinó a tot Catalunya.
Els productes fitosanitaris no tenen altre objectiu que evitar birbar , és a dir, dedicar temps i esforços a arrencar les males herbes del camp o del tros. Quan això s’ha de fer en un terreny relativament petit resulta prou fàcil, però quan es tracta d’hectàrees de terreny negat, aleshores s’utilitzen el productes fitosanitaris. De fet, avui totes les variants de males herbes i els espais on solen creixen han desaparegut precisament per l’aplicació dels productes fitosanitaris.
Per tal de fer més efectiu el resultat de l’aplicació d’aquests productes, en els darrers anys aquesta acció necessària fins i tot s’ha fet amb l’ajuda de drons.
Sigui com sigui, de moment i fins a data d’avui, aquesta nova reglamentació es tracta només d’una proposta i fins el dia 31 d’agost es poden presentar al•legacions en contra, argumentant el perquè de la negativa dels pagesos del Delta i de totes les persones i entitats que tenen el conreu i comercialització de l’arròs com la seva font de treball. Diverses entitats del delta ja estan preparant aquestes al·legacions, així com del mateix govern de la Generalitat.
La proposta de reglament afecta zones sensibles com els espais naturals protegits, però també zones de protecció de la directiva del marc de l’aigua. Si finalment tirés endavant, seria d’obligat compliment a partir de la seva publicació, prevista per a l’any 2024.