La nova edició del Femme in Arts a Lo Pati

El festival d’art i feminisme se celebrarà del 23 al 26 de novembre.

La cultura occidental i el colonialisme han marcat els significats i les relacions de poder de les nostres societats. Occident ha estat —i encara és— el centre que ha regulat enfocaments i subjectivitats. Femme in Arts 2023 analitzarà aquestes casuístiques a través de la metàfora dels colors. “Enguany utilitzem el color com una metàfora per parlar de com construïm significats. I com els significats determinen les nostres percepcions. S’han fet servir els colors per distingir entre éssers humans, per classificar-los i jerarquitzar-los. El color va passar a determinar la legitimitat social a partir de les metròpolis colonials, per convertir-lo en un factor identitari associant-lo a significats antics, de llums i ombres. Aquesta distinció està a la base del racisme, unes classificacions que també actuen associades al masclisme, l’homofòbia o la transfòbia”, explica la periodista Anna Zaera, comissària del festival.

La cultura colonial i les convencions de gènere a debat en una nova edició del Femme in Arts a Lo Pati d’Amposta

La programació començarà dijous 23 de novembre a Lo Pati amb el col·loqui La política del color del gènere (18.30 h). Els artistes Jou Serra, Valeria Linera i Feli Cabrera López i la traductora Mireia Ibáñez debatran sobre per què hi ha colors que estan travessats per idees relacionades amb les religions, el poder i les convencions de gènere. A l’exterior del centre d’art, s’hi instal·lará un contenidor industrial, un espai rectangular i immersiu que acollirá la instal·lació de Jou Serra, Range in between, on ens convida a experimentar que les sensacions cromàtiques que no són iguals per a tots. Una experiència visual integral que sorgeix de la reflexió artística sobre les convencions culturals, històriques i socials.

La inauguració oficial del festival està prevista per divendres 24 de novembre amb l’obra de teatre Títuba, bruixa, ramera, escrita i dirigida per Denise Duncan i que es podrà veure a la sala de Lo Pati. L’obra en format de monòleg repassa la història de Títuba, una dona negra i esclavitzada condemnada en els judicis de Salem. I és que el 1692, en una petita comunitat puritana de Massachusetts, més de dues-centes persones —principalment dones— van ser acusades, jutjades i, en alguns casos assassinades, per haver fet pactes amb satanàs. La peça està basada en fets reals i narra la persecució viscuda per dones negres entre el 1400 i mitjans de 1700, a Europa i als Estats Units.

Dissabte 25 a les 17 h es projectarà el documental Delphine i Carole que narra la trobada entre la mítica actriu Delphine Seyrig i la videoartista Carole Roussopoulos i que ens trasllada al cor del feminisme dels anys setanta. En acabar es podrà veure la peça de videoart Les prostitueés de Lyon parlent de Carole Roussopoulos sobre dues-centes treballadores sexuals que el juny de 1975, van ocupar l’església de Saint-Nizier, a Lió. La jornada de dissabte acabarà amb un col·loqui sobre El videoart i els relats feministes exclosos amb la participació de Doina Gherta Gavrilita, activista feminista i antiracista; Beatriu Masià Masià, terapeuta especialitzada en l’abordatge de violències masclistes; Amanda Cuesta, crítica d’art i feminista. Moderarà l’acte Maria Teresa Lletí.

Diumenge a les 10 h, l’artista multidisciplinària Irene Pérez oferirà un Taller de Fanzines per explorar aquest format de publicació com a eina d’expressió de les experiències feministes. (Inscripció prèvia a: info@lopati.cat. Taller gratuït). Al migdia, l’artista Meli Perea oferirà un vermut musical. Assentada a les Terres de l’Ebre proposarà un recorregut pel freestyle  dels carrers de Bogotà. Cantant, compositora i lletrista, ha assumit el rol front-woman deixant empremta en diversos escenaris a Colòmbia, República Txeca, Alemanya i l’estat espanyol. És una de les artistes revelació del territori, i un exemple de la barreja de cultures i la vida nòmada. El festival acabarà diumenge a la tarda al Teatre Unió Filharmònica amb l’obra Nimbesde la companyia Fil d’Arena. Un espectacle sobre dones que tracten d’empoderar-se de manera transversal i comunal. L’obra rebutja sacralitzar la dona, deshumanitzar-la o  erigir-la semideessa per a dir-li que pot amb tot, a sotmetre-la a uns superpoders inventats per un capitalisme complaent que la vol encara més subjugada i ocupada. Nimbes parla de germanes, companyes, amigues, mares, mestres i filles que teixeixen xarxes resistents per a sostenir-se les unes a les altres (entrada a taquilla 7 € i anticipada 6 €. www.amposta.cat/vendaentrades).

Femme in Arts està organitzat per Lo Pati – Centre d’Arts de les Terres de l’Ebre amb la col·laboració de les àrees de Drets Socials i Ciutadania de l’Ajuntament d’Amposta, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Montsià (SIAD) i el Servei d’Intervenció Especialitzada de les Terres de l’Ebre (SIE) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, que gestiona la Fundació Montsià a Amposta.

Anterior
Comença la XI Setmana del Comerç a l’Ampolla
Següent
Tivissa es prepara per a la Trobada Internacional Grup Cavall Bernat

Afegeix un comentari

El vostre correu electrònic està segur amb nosaltres.

1 + = 10