La Generalitat vol declarar Bé Cultural d’Interès Nacional catorze antics forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre

Aquest oli de Riba-roja d’Ebre s’utilitzava en medicina, veterinària i perfumeria.

La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat ha iniciat un expedient per declarar Bé Cultural d’Interès Nacional 14 forns d’oli de ginebre. Estan situats a Riba Roja d’Ebre (Ribera d’Ebre), en la categoria de zones d’interès etnològic.

En concret, es tracta dels forns:

  • Serení,
  • de Josepet de Balances,
  • de Milio la Patxoca,
  • de Torà,
  • de Sant Francisco,
  • de Mariano Agustí de Ca Balances,
  • de Rosildo,
  • de Cadolles de Carlets,
  • de Racó de les Fosses,
  • de Vall de Valera,
  • de Quimet del Recader,
  • de Miquel del Sim i
  • el de Valldeporcs de Catxap.

Aquests forns servien per obtenir aquest oli, utilitzat en veterinària i perfumeria, que s’obtenia mitjançant la combustió dels troncs de l’arbust de ginebre.

El romàntic atractiu dels forns d’oli de ginebre

Aleshores, l’oli de ginebre és un oli que surt d’una planta que creix silvestre entre matolls i boscos clars. Antigament s’obtenia escalfant la part llenyosa del ginebre a una temperatura molt alta. Llavors supurava un líquid espès i molt amarg. S’utilitzava com a remeis per tractar malalties inflamatòries de la pell, així com angines, refredats, i també trastorns digestius i nerviosos.

Així, l’elaboració d’aquest oli va afavorir provocar que es construïssin alguns forns de grans dimensions a gairebé tota la península. Però Riba-roja d’Ebre era un dels centres més destacats de producció d’aquest producte. Fins al punt que l’elaboració d’aquest oli es va convertir en un motor econòmic de la població.

Per això ara la Generalitat vol declarar Bé Cultural d’Interès Local dels 11 forns de la localitat. Han estat localitzats i inventariats gràcies a la tasca de l’entitat local Amics de Riba-roja. 

Anterior
El castell de Móra d’Ebre reobre portes aquesta Setmana Santa
Següent
El Triatló de Deltebre arriba a l’onzena edició