Iniciades les obres per reforçar amb sorra el Trabucador

Les obres que ha engegat el Ministeri per a la Transició Ecològica porten més d’un any d’endarreriment. La Taula de Consens reivindica aquesta intervenció i en demana moltes més

El Ministeri per a la Transició Ecològica ha iniciat el projecte per moure 317.000 metres cúbics de sorres al delta de l’Ebre –com les de la Punta de la Banya- i reforçar les zones més fràgils com la Marquesa, l’Illa de Buda i el Trabucador, on els camions acumulen muntanyes d’arena. L’actuació té un pressupost de 4 milions d’euros i arriba amb un any llarg d’endarreriment, tot i que es tracta d’una mesura urgent per mitigar els efectes dels temporals com el Glòria o el Filomena, que van assotar les platges i els sistemes dunars de la zona.

La Taula de Consens celebra la intervenció perquè és la primera actuació proactiva que es fa, però recorda que és una mesura més de les moltes que calen per protegir el Delta.

Aquests moviments de sorres que executa el Ministeri per a la Transició Ecològica s’havien de fer la tardor de l’any passat, però no han començat fins ara. La Generalitat va demanar una avaluació d’impacte ambiental després dels temporals, però simplificada i el govern espanyol va descartar fer les obres quan tocava. La tramitació prèvia de l’acció es va acabar al febrer, i a les portes de la primavera, es va posposar l’actuació per no coincidir amb l’època de nidificació de les aus.

Les obres ja están en marxa

Finalment aquest dimarts s’ha començat a remoure la sorra des de la Punta de la Banya fins al Trabucador i avui, davant de la zona d’accés a les Salines de la Trinitat ja s’hi acumulaven diversos munts d’arena que després s’escamparan. També s’han posat en marxa els treballs per dur sorra des de la zona del Serrallo a l’Illa de Buda i es preveu que a final d’aquest mes d’octubre es facin moviments des de la Punta del Fangar fins a la platja de la Marquesa i Riumar.

Des de la Taula de Consens valoren molt positivament la intervenció en aquestes zones del Delta, però el seu director tècnic Rafa Sánchez ha remarcat que no pot ser l’única.

Per la seva part, el Departament d’Acció Climàtica va presentar els treballs per fer una batimetria del fons marí deltaic i de les sorres disponibles perquè es puguin moure 11 milions de metres cúbics d’arena del fons del mar, també al Trabucador, a la Marquesa i a Buda. Per al director tècnic de la Taula cal recuperar aquestes franges perdudes i també ampliar les platges en altres sectors del Delta.

Les platges haurien de tenir amplades de 150 metres per contenir la força dels temporals de poden venir de cara a la tardor, tenint en compte que durant la primavera, no es va produir cap mena de tempesta catastròfica.

Ara sembla que ja està tot molt més encarrilat.

Anterior
Comença Festicam, el Festival Internacional de Teatre i Circ d’Amposta
Següent
La Ràpita escalfa motors per celebrar la IV Festa de l’Ecoturisme del Delta de l’Ebre