Flix acull una nova edició del Tradijoc

Tradijoc és un projecte molt ambiciós que ja s’ha consolidat i que manté l’objectiu d’esdevenir un punt de referència dins el panorama cultural i lúdic de la Ribera d’Ebre i Terra Alta, educant a través del joc i, de forma particular, mitjançant el joc tradicional i popular. Per a fer-ho possible l’organització compta amb el recolzament del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i l’ajuntament de Flix, a més de la col·laboració de l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre.

Aquesta iniciativa va començar fa disset anys per part del professorat del departament d’educació física dels instituts de Flix i Julio Antonio de Móra d’Ebre a la qual s’hi van afegir posteriorment l’institut Terra Alta de Gandesa, l’Institut Escola Mare de Déu del Portal de Batea, l’Institut Escola 3 d’Abril de Móra la Nova i l’Escola d’Educació Especial Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre.

En aquesta edició hi participen més de 280 nens i nenes de primària, que en tot moment han comptat amb la dinamització de cinquanta monitors i monitores, així com l’acompanyament de 20 professors/es.

La jornada ha començat a les 9:30 del matí i s’ha allargat fins a les 13:30 pels carrers i places de Flix. Els i les participants s’han dividit en 16 grups heterogenis de 17/18 nois i noies i cada grup anava guiat per un professor o professora, que ha vetllat per la progressió del joc per les diferents zones establertes i ha dinamitzat l’activitat, que inclou el joc de les birles, les carreres de pedres, de sacs i amb els peus lligats, jocs de persecució com moros i cristians, jocs típics de romiatges com ara la corretja i estirar la corda, jocs de carrer com el tello o xelma, els quatre cantons, el mocador, les boles, la rebelluga, entre altres.

Com és habitual des de la primera edició, en breu es publicarà un petit llibre que recull més de 30 jocs populars i tradicionals de les Terres de l’Ebre que s’han practicat, amb textos en català, castellà i anglès, que editarà l’associació cultural Lo Llaüt d’Ascó amb el patrocini del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre.

Anterior
Litterarum vol apropar el públic jove a la lectura i a la literatura catalana
Següent
El festival Nomad torna a Tortosa amb «food trucks» i música en directe del 19 al 21 de maig