Litterarum vol apropar el públic jove a la lectura i a la literatura catalana

Creadors, artistes, programadors i públic coincidiran novament a Móra d’Ebre el primer cap de setmana de setmana de juny en el marc d’un certamen únic a Catalunya que fusiona les arts escèniques i la literatura, amb propostes per a tots els públics.

Enguany, però, la setzena edició vol incidir especialment en eixamplar els hàbits lectors dels més joves i apropar-los a la literatura catalana, amb la posada en marxa, com a prova pilot, del programa Litterarum Joves Lectors, en col·laboració amb l’Associació de Joves Lectors Catalans per poder arribar de forma efectiva al públic adolescent. Aquest és, precisament, l’objectiu que s’ha marcat l’organització de la 16a edició de Litterarum: apropar el públic jove a la literatura catalana i fomentar la lectura entre els escolars.

La fira d’espectacles literaris tindrà lloc entre els dies 2 i 4 de juny de Móra d’Ebre, juntament amb la vintena edició de la Fira del Llibre Ebrenc. Dins del programa d’enguany s’ha convocat la primera trobada de joves lectors de les Terres de l’Ebre, per afavorir que comparteixin experiències i puguin conèixer les novetats literàries.

Litterarum oferirà catorze espectacles i també homenatjarà a Josep Vallverdú i el rector de Vallfogona. En el marc de la Fira, d’altra banda, s’ha programat la presentació de 22 llibres.

La primera trobada de joves lectors de les Terres de l’Ebre

Aquesta trobada vol omplir un buit de propostes per al públic a partir dels catorze anys. Per això s’han programat activitats exclusives, com l’espectacle teatral ‘L’increïble assassinat d’Ausiàs March’, de Crit Teatre, així com una xerrada als instituts sobre literatura a les xarxes socials.

A banda, el programa d’activitats de la fira inclou catorze espectacles. Entre ells, destaquen ‘El club oblidat. Barcelona Lyceum Club’, de Les Fugitives, a partir de la investigació de Maria Àngels Cabré i amb textos de Carme Montoriol, Aurora Bertrana i Maria Carratalà. També ‘Les Bertranettes’, de Queralt Albinyana, Marta Roma i Leonor Falcón, amb textos d’Aurora Betrana. Serà el primer cop que es representa una obra de l’autora a Litterarum.

‘Intimari’, de Guilloem Soldevila i Pau Cardona, amb textos de Sònia Moll, Ponç Pons, Màrius Torres, Ausdiàs March i Joan Alcover, és una de les propostes remarcables, així com l’espectacle musical ‘Re-Romanç. De les cançons recollides per Pedrell a la contemporaneïtat interdisciplinària’, amb textos de Meritxell Cucurella, Josep Pedrals, Amat Baró, Anna Gual, Raquel Santanera i Jordi Lara. El cantant i compositor de Miravet, Èric Vinaixa, protagonitzarà la cloenda de diumenge presentant el seu treball ‘La més bonica història’, amb textos de Roc Llop i Joan Salvat-Papasseit.

El certamen programa enguany també el segon maridatge literari, fusionant gastronomia, patrimoni i literatura al castell de Móra d’Ebre, que tindrà com a protagonista el cantautor Cesk Freixas i el seu ‘Direm nosaltres’, amb textos de Roc Casagaran.

Oferta per als més petits

Dels catorze espectacles programats, cinc estaran inscrits dintre de Litterarum Petits, l’apartat del festival dedicat als infants i el públic familiar amb propostes com contacontes, tallers, concursos i premis. Seran actes, segons ha precisat la regidora de Cultura de Móra d’Ebre, Montse Pineda, aptes per a tots els infants, fins i tot els nadons.

Precisament, en la seva setzena edició, Litterarum se sumarà també a l’Any Josep Vallverdú, homenatjant l’escriptor en el seu centenari i amb tres espectacles inclosos en l’apartat infantil: ‘On és el rovelló? Qui és?’, d’Albert Estengre; ‘Bestioletes’, de Gisela Llimona, i ‘La Biblioteca de Mr. Seguín’, de Bambadaboom, basats en textos de l’escriptor, encara en actiu. També s’ha afegit a la commemoració de l’Any Rector de Vallfogona -amb motiu dels 400 anys del seu naixement i també arran la seva forta vinculació amb la ciutat de Tortosa-, amb l’espectacle per a adults ‘El misteri de Vallfogona, el cas del Rector’, d’Albert Estengre.

 

Anterior
Més de 150 persones gaudeixen de l’art contemporani amb ‘Els Ports. Natura i Art’
Següent
Flix acull una nova edició del Tradijoc