El tronc de Nadal visita el Museu de les Terres de l’Ebre

Els tallers nadalencs, que han titulat genèricament “El tronc de Nadal també visita el Museu”, organitzats pel Museu de les Terres de l’Ebre, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Amposta.

Tenen per objectiu oferir als infants i les famílies de les Terres de l’Ebre, i a qui visiti el museu, diverses activitats etnogràfiques entorn de les tradicions del Nadal. Estan dirigides principalment als més petits, però en les quals els adults que els acompanyen també poden participar.

 L’activitat dona a conèixer, de forma lúdica, al públic infantil i adult del Museu l’antiga tradició ebrenca del tronc o la tronca de Nadal, enfront de la tradició dels tions més pròpia d’altres contrades. Inclou l’elaboració de manualitats infantils. També la presència del Tronc de Nadal del Museu, habilitat amb mocador negre amb carxofa propi del antics pagesos de les Terres de l’Ebre. Elaborat pel mestre faller Gregorio Acebedo, per encàrrec del Museu.

El tronc de Nadal al Museu consta de tres àmbits

Un escenari amb nadales on els infants picaran el Tronc de Nadal del Museu, que els cagarà caramels i altres rampoines. Un escenari nadalenc, ambientat a la dècada dels anys 1960 amb joguets i objectes etnogràfics del fons del Museu, on fer-se fotografies i autofotos (selfies) . Amb il·lustracions propies del Nadal (corones dels Reis Mags d’Orient, soldat de plom, osset de peluix, boles de l’arbre…). I dos tallers de manualitats infantils per endur-se a casa: la construcció d’una capseta en forma de tronc de Nadal i una bola per penjar a l’arbre. 

L’activitat ha estat creada i coordinada per la conservadora del Museu, M. Carme Queralt Tomás. El text ha estat redactat per l’antropòloga Ingrid Bertomeu Cabrera. Les manualitats han estat realitzades pels alumnes d’ESARDI en pràctiques Ian Roque Fernández i Edu Kubinec Oliver. I en la realització dels escenaris han participat Giancarlo Pasqualotto, Anna Bailch Ortí i Montse Parrot Magriñá, personal i col·laboradora del Museu, respectivament. Anna Bailch i Montse Parrot també han creat els elements nadalencs per als selfies.

L’activitat forma part del programa desplegat pel Museu com a Antena de l’Observatori del Patrimoni etnològic i immaterial de Catalunya (OPEI). Es realitzaran al Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta, el 16 i 22 de desembre, de 17h a 19h, i el 23 de desembre, de 11h a 13h, sense inscripció prèvia.

La Fira Artesana i de Comerç Local de Santa Llúcia Anterior
La Fira Artesana i de Comerç Local de Santa Llúcia d’Alcanar inicia la seva 5ª. edició
Següent
Tot a punt perquè el Saló Infantil i Juvenil de Tortosa obri les seves portes