El Museu del Ferrocarril a Móra la Nova i el MNACTEC organitzen la Festa del Vapor

El cap de setmana del 9 i 10 de març, el Museu del Ferrocarril a Móra la Nova i el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica organitzen una nova activitat anomenada Festa del Vapor.

La Festa vol posar en valor aquelles peces de la col·lecció del museu ferroviari que utilitzen la tecnologia de la màquina de vapor. El museu disposa de diverses locomotores d’aquesta època i ja ha restaurat la locomotora Cuco que serà una de les estrelles del cap de setmana.

Així però, no estarà sola, ja que durant aquests dies també s’exhibiran tres locomotores de vapor en funcionament que vindran d’altres punts de Catalunya. D’una banda la locomotora 120-0202 (MZA 178), construïda el 1877 pels tallers Sharp Stewart al Regne Unit per a la companyia TBF i que a partir de 1901 es van destinar a la Xarxa Catalana de MZA.

Exhibició de locotomores antigues

D’una altra banda la locomotora AM 105 construïda a Berlín l’any 1910 per Orenstein &Amp; Koppel a Nowawes, d’ample de 600 mm, que podrà circular pel museu gràcies a un nou tram de via estreta instal·lat recentment.

I, per acabar, la Mataró, una rèplica construïda el 1948 amb motiu del centenari de la primera línia de ferrocarril de la península.

A més, serà una bona oportunitat per admirar altres locomotores de vapor que encara no estan restaurades. Tot i així, tenen una presència magnífica: la Bonita, la Mikado, la Garrafeta, la Doble Mikado Garratt, i la Doble Pacific Garrat.

És per això que la Festa vol donar una visió més àmplia de la tecnologia del vapor, que no es limitarà a l’àmbit ferroviari, gràcies a la presència d’altres vehicles que es basen en la màquina de vapor, com els tractors o els motors estàtics. Per exemple, els Bombers de Barcelona participaran amb una bomba de vapor antiincendis que data del segle XIX i va ser construïda a Londres per l’empresa Merryweather. Els Bombers mostraran com apagar un incendi amb aquesta tecnologia d’avantguarda de la seva època. I el dissabte al matí, el prestigiós cuiner Sergi de Meià prepararà una degustació d’olla ferroviària.

L’acte compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Móra la Nova, la Fundación de los Ferrocarriles Españoles, ADIF, el CEMFES-Centre de Modelisme Ferroviari de Sabadell, Edmoron Impremta Històrica Ferroviaria, l’Associació Retrofuturista Nautilus (recreacions teatrals), la Plataforma per a la Defensa del Patrimoni Històric dels Bombers de Barcelona, i el Museu del Tractor d’Època.

Activitats per a tots els públics

Els visitants del Museu del Ferrocarril podran veure alguns d’aquests vehicles en moviment. En el cas dels trens hi haurà composicions amb cotxes de passatgers i vagons de mercaderies, a bord dels quals es podran fer recorreguts. A més, es comptarà amb circuits de ferrocarril a escala de cinc i deu polzades, també amb locomotores de vapor, i que permetran fer recorreguts. Es pot consultar el programa complet a la web del Museu www.museuferrocarril.cat. En definitiva, es tracta d’una activitat pensada tant per famílies que vulguin gaudir d’un dia de descoberta d’aquesta tecnologia com per afeccionats al vapor.

Anterior
Torna la IVa edició de La Garba
Següent
La primavera arriba a la Ribera d’Ebre