XX Racó dels artesans. La fira monogràfica de les fibres vegetals de Mas de Barberans

fibra camus Mas de Barberans

El Fibrescampus s’amplia i inclourà dos cursos monogràfics dedicats a la pauma.

Tot està a punt perquè el Mas de Barberans torni a viure el cap de setmana del 5 i 6 d’agost la festa de les fibres: el Racó dels Artesans. La Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals que enguany compleix vint anys. Organitzada per l’Ajuntament del Mas de Barberans i el Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma, la trobada mantindrà estable el número d’expositors, 35 en total, que aplegaran prop de 45 artesans i artesanes d’arreu de Catalunya i l’Estat, amb una nodrida representació de les Terres de l’Ebre i amb una important presència internacional amb artesanes provinents de Bèlgica, Finlàndia, Suècia i França.

El programa de la fira ja està enllestit i com a novetat d’enguany, cal destacar la incorporació d’una sèrie de demostracions tècniques per fer més visible i accessible l’ofici artesà. Aquestes demostracions s’han programat com a petits espectacles visuals que el públic podrà gaudir assegut i que són seqüències d’entre 35 i 45 minuts del procés d’elaboració d’una peça: des de la preparació del material fins als retocs finals. La iniciativa està apadrinada per l’Associació Catalana de Cistellers i Cistelleres de Catalunya. S’han programat un total de set seqüències tècniques, tres dissabte i quatre diumenge en què intervindran Mònica Guilera, Tim Johnson, Joan Farré, Aleix Grifoll, Paco Trepat, Javi Bellés de l’Assocació l’Espardenya de Villores (Castelló) i Maria Teresa Miñana.

Com sempre al Racó dels Artesans es podrà copsar una gran diversitat de productes i materials. Les peces de confecció tradicional compartiran espai amb d’altres més contemporànies que van des de l’escultura fins a la bijuteria, passant per objectes creats a partir de criteris més propers al disseny que no pas a la tradició. La pauma compartirà espai amb el vímet, la bova, l’escorça de bedoll o materials provinents del reciclatge, I també l’espart que enguany tindrà un protagonisme especial, ja que coincidint amb l’exposició Espart, disseny rural, participaran a la fira diversos artesans i col·lectius presents a l’exposició, entre ells la Universitat Popular de Albacete.

Fibrescampus

Com a prèvia a la fira a finals d’aquesta mateixa setmana comença el Fibrescampus, l’espai formació que en aquesta edició s’amplia en dates i en cursos. Així, si habitualment són quatre cursos monogràfics, enguany en seran sis i dos estaran dedicats exclusivament a la pauma. El tret de sortida del Fibrescampus serà el divendres 28 de juliol amb un curs a càrrec d’Antonio Rodríguez, un dels màxims experts a nivell estatal de l’artesania de la pauma; i finalitzarà amb les artesanes d’Art Pauma que del 7 al 9 d’agost ensenyaran a fer un cabàs de piscina.

Entremig hi haurà dos cursos amb escorça de bedoll a càrrec de les artesanes escandinaves Anelma Savolainen i Emma Dahlqvist; i dos més amb espart a càrrec de Simone Simons i José Fajardo de la Universidad Popular de Albacete.

Tallers i activitats paral·leles

En paral·lel a la fira s’han organitzat tota una sèrie d’activitats lúdiques i creatives que fan que el públic local i no local la senti més seua i l’experimenti en primera persona. Entre aquestes activitats, cal destacar els quatre tallers de fibres vegetals: A Llatar (Art Pauma); diadema de flors i vímet (Jordina Bravo); espantamosques d’espart (Espartos Manolito); i sabonera de vímet

(Cristian Real). Les places són limitades a sis persones i cal agafar tiquet a l’expositor de l’Ajuntament. També hi haurà tallers de prehistòria a càrrec de Marco A. Pla, un d’ells de foc primitiu amb percussió. I s’han programat diversos tallers infantils que realitzarà l’entitat Ludikfest (joc lliure, clauers de fusta…) al Racó dels Menuts.

D’altra banda, el Museu de la Pauma estarà obert coincidint amb l’horari de fira i hi haurà una visita guiada a l’exposició Espart, disseny rural, a càrrec de la seua comissària, Simone Simons i la historiadora Mariona Valldepérez i dues visites al Museu, tant a l’exposició permanent com a la temporal, a càrrec de la tècnica del Museu, Pepa Subirats. També cal destacar l’actuació d’Albino Tena and The Band a les Faixes, la nit del dissabte.

Finalment, com activitats paral·leles també cal esmentar l’exposició Les mans i el cos de l’ofici de l’associació cultural Última vertebra, un recull de 35 fotografies que exploren la bellesa dels gestos de l’ofici artesà; i l’actuació Arnau Casanoves inclosa dins cicle Ebre, Música & Patrimoni que impulsa el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre: Silva loquens o bosc parlant, una composició de llums i sons minimalista feta a partir dels impulsos elèctrics dels margallons de Mas de Barberans.

Anterior
Ebre, Música & Patrimoni 2023: Acústica i noves tecnologies
Següent
Es presenta la nova ruta gamificada “Paisatge dels Genis” a la Costa Daurada i Terres de l’Ebre

Afegeix un comentari

El vostre correu electrònic està segur amb nosaltres.

46 + = 54