Visita a l’illa de Buda a cop de pedal

Es tracta de la visita amb bicicleta d’un dels llocs més emblemàtics i recomanables del Delta de l’Ebre.

Envoltada de misteri, d’aus, d’arrossars, de cavalls salvatges i d’eucaliptus centenaris, l’illa de Buda és un indret de visita imprescindible, un dels grans tresors del Parc Natural del Delta de l’Ebre. De fet, és un punt geogràfic tan especial que per accedir-hi cal una autorització expressa que no es concedeix sovint, perquè l’objectiu d’aquesta restricció és protegir-la i preservar-la.

L’illa de Buda està situada a l’extrem mes oriental del Delta, té una grandària de més de 3.000 hectàrees de superfície i uns 5 quilòmetres de longitud i tractant-se d’una illa, és la més gran de Catalunya.

És una illa natural formada a partir dels sediments deixats per l’Ebre a la seva desembocadura i com que és una illa, està envoltada pels dos braços del riu. El principal és la gola de Llevant, que la separa de l’illa de Sant Antoni, i el secundari, és la gola de Migjorn. Al seu interior hi ha les llacunes del Calaix Gran i el Calaix de Mar que són l’hàbitat d’un gran nombre d’ocells. Pel seu estret contacte amb l’aigua del riu també és un lloc ideal per conrear arròs i a més, també s’hi poden veure cavalls adaptats al terreny que procedeixen de la regió francesa de la Camarga.

L’illa de Buda i les visites turístiques

Està clar que un lloc tan especial com l’illa de Buda és un gran pol d’atracció per al turisme. Ara bé, la restricció d’entrada és ferma i per tant, és preferible visitar-la seguint una de les distintes activitats que conviden a conèixer-la.

Una de les millors opcions és la visita amb la Buda Bike. Es tracta d’una activitat de caràcter familiar que cada estiu organitza l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja amb la qual es recorre una ruta d’uns 7 quilòmetres que comença al Mirador de Migjorn i unes 2 hores i mitja de durada, amb la qual es visiten els llocs més emblemàtics de l’illa, les zones humides, la fauna i flora autòctona, sempre amb l’acompanyament dels guies del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Envoltats dels cavalls salvatges i vorejant els eucaliptus centenaris, s’arriba fins al Mas i l’Ermita de Buda on es fa una visita. A continuació, la Caseta del Sifó i cap a les llacunes del Calaix Gran i Calaix de Mar, totes elles envoltades d’arrossars. Un lloc ideal per avistar tota mena d’ocells aquàtics.

L’activitat a l’illa de Buda amb bicicleta s’acaba amb una degustació de productes típics del Delta, cançons d’era i jotes.

Si us voleu apuntar a la darrera sortida organitzada per l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja de cara al proper cap de setmana, 3 i 4 de setembre, ho podeu fer inscrivint-vos a l’Oficina de Turisme, al correu  info@santjaumeturisme.cat o al telèfon 977 468 165. Les places són limitades.

Anterior
L’Ajuntament d’Amposta adjudica “Lo Tros”, parcel·les destinades a convertir-se en horts urbans
Següent
Premi a Mel Muria per la seva alta qualitat