Un recorregut per les Coves de Benifallet

Una de les històries més famoses del llibre de “Les 1000 i una nits” és el conte d’Aladdin i la llàntia meravellosa. La narració explica com el jove es va endinsar a la Cova de les Meravelles per aconseguir la làmpara amb el geni. No cal anar fins al llunyà orient per trobar-ne una de similar a com l’ideari la imagina. Et convidem a visitar les Coves Meravelles de Benifallet.

Benifallet es troba al cor mateix de l’Ebre. El riu li dona la seva personalitat i és en aquest enclavament on es porten a terme moltes activitats relacionades amb ell, que atrauen l’atenció de propis i estranys, convertint-se en un pol d’atracció turística de primer ordre.

Excursions, kayak, recreacions històriques, són algunes de les activitats més conegudes i practicades, però n’hi ha una altra que, per als amants d’allò que és extraordinari i poc comú, atrau amb una fascinació irresistible: la visita a les Coves de Benifallet, en concret, la Cova Meravelles i la Cova del Dos.

Hi entrem?

La presencia de l’aigua és fonamental en aquestes construccions calcàries, perquè l’aigua excava la roca com si es tractés d’una gúbia. La cisella donant-li tota mena de formes capricioses perquè l’aigua, amb la seva plasticitat, és capaç de ficar-se en el racó més amagat i en el forat més profund aconseguint, a la llarga, obrir-se pas. D’aquí que les coves, les grutes i els avencs tinguis aquestes formes capricioses.

La cova és el paradigma de la bellesa de la naturalesa subterrània. L’aigua no té pressa i sí, en canvi, molta paciència. Les aigües d’infiltració van carregades de carbonats fins al punt que han sigut capaces de crear fascinants formacions d’una bellesa misteriosa i aclaparadora però atraient.

Les coves de les que avui us parlem són un conjunt de sis grutes, de les quals només dues están habilitades per a la visita turística: la Cova del Dos i la Cova Meravelles.

La primera té dues boques que li donen nom i un recorregut de 253 metres, amb un desnivell de fins a 12 metres en alguns punts. Té una gran sala amb formacions que recorden columnes i banderoles. A la Cova del Dos també hi ha restes arqueològiques del neolític el que demostra, per una banda la seva antiguitat i per l’altra, que la zona ja tenia vestigis d’habitants en un moment històric en el que les coves eren vitals i fonamentals per a la salvaguarda de la vida.

Pel que fa a la Cova Meravelles, té un recorregut de 510 metres de llarg. Tota ella està farcida d’estalactites i estalagmites, gegantesques columnes, colades, macarrons, excèntriques i tot plegat crea un conjunt força estrambòtic, l’ordre del qual només la naturalesa el pot desentrellar.

La Cova Meravelles es va descobrir al 1968 i a nivell turístic se’n visiten 200 metres que condueixen a tres sales: 

La Sala dels Llapis, amb la seva gran quantitat d’estalactites primetes al sostre;  i a la part de terra té una cortina d’estalagmites que rodegen una estalagmita totalment cilíndrica en forma d’espelma. 

La Sala de l’Amfiteatre, a l’interior de la qual hi ha els gours o llacs que, gràcies a l’aigua i al mineral que arrastren, creen unes formes circulars que recorden les grades d’un amfiteatre. En aquesta mateixa sala hi ha altres formacions estranyes: excèntrica, banderes i columnes. 

El recorregut finalitza a la Sala de la Música. És la més petita de les tres però és intensa en estalactites, estalagmites, anemolita, columnes, banderes, macarrions i excèntriques. Rep aquest nom perquè hi ha unes estalactites que semblen uns tubs d’un orgue i en tocar-se amb la punta dels dits, emeten diferents sons d’acord amb la seva llargades i gruix. 

S’hi pot fer una visita guiada que dura uns 45 minuts, creant una experiència extraordinària i fora del corrent que, segur, no us deixarà indiferents.

Anterior
La Festa de Sant Antoni d’Ascó, reconeguda com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, arriba en plenitud aquest cap de setmana
Següent
Més d’un centenar de persones reclamen l’aprovació del pla de protecció del Delta tres anys després del temporal Glòria