Un recorregut per les Coves de Benifallet
Una de les històries més famoses del llibre de “Les 1000 i una nits” és el conte d’Aladdin i la llàntia meravellosa. La narració explica com el jove es va endinsar a la Cova de les Meravelles per aconseguir la làmpara amb el geni. No cal anar fins al llunyà orient per trobar-ne una de similar a com l’ideari la imagina. Et convidem a visitar les Coves Meravelles de Benifallet.
Benifallet es troba al cor mateix de l’Ebre. El riu li dona la seva personalitat i és en aquest enclavament on es porten a terme moltes activitats relacionades amb ell, que atrauen l’atenció de propis i estranys, convertint-se en un pol d’atracció turística de primer ordre.
Excursions, kayak, recreacions històriques, són algunes de les activitats més conegudes i practicades, però n’hi ha una altra que, per als amants d’allò que és extraordinari i poc comú, atrau amb una fascinació irresistible: la visita a les Coves de Benifallet, en concret, la Cova Meravelles i la Cova del Dos.
Hi entrem?
La presencia de l’aigua és fonamental en aquestes construccions calcàries, perquè l’aigua excava la roca com si es tractés d’una gúbia. La cisella donant-li tota mena de formes capricioses perquè l’aigua, amb la seva plasticitat, és capaç de ficar-se en el racó més amagat i en el forat més profund aconseguint, a la llarga, obrir-se pas. D’aquí que les coves, les grutes i els avencs tinguis aquestes formes capricioses.
La cova és el paradigma de la bellesa de la naturalesa subterrània. L’aigua no té pressa i sí, en canvi, molta paciència. Les aigües d’infiltració van carregades de carbonats fins al punt que han sigut capaces de crear fascinants formacions d’una bellesa misteriosa i aclaparadora però atraient.
Les coves de les que avui us parlem són un conjunt de sis grutes, de les quals només dues están habilitades per a la visita turística: la Cova del Dos i la Cova Meravelles.
La primera té dues boques que li donen nom i un recorregut de 253 metres, amb un desnivell de fins a 12 metres en alguns punts. Té una gran sala amb formacions que recorden columnes i banderoles. A la Cova del Dos també hi ha restes arqueològiques del neolític el que demostra, per una banda la seva antiguitat i per l’altra, que la zona ja tenia vestigis d’habitants en un moment històric en el que les coves eren vitals i fonamentals per a la salvaguarda de la vida.
Pel que fa a la Cova Meravelles, té un recorregut de 510 metres de llarg. Tota ella està farcida d’estalactites i estalagmites, gegantesques columnes, colades, macarrons, excèntriques i tot plegat crea un conjunt força estrambòtic, l’ordre del qual només la naturalesa el pot desentrellar.
La Cova Meravelles es va descobrir al 1968 i a nivell turístic se’n visiten 200 metres que condueixen a tres sales:
La Sala dels Llapis, amb la seva gran quantitat d’estalactites primetes al sostre; i a la part de terra té una cortina d’estalagmites que rodegen una estalagmita totalment cilíndrica en forma d’espelma.
La Sala de l’Amfiteatre, a l’interior de la qual hi ha els gours o llacs que, gràcies a l’aigua i al mineral que arrastren, creen unes formes circulars que recorden les grades d’un amfiteatre. En aquesta mateixa sala hi ha altres formacions estranyes: excèntrica, banderes i columnes.
El recorregut finalitza a la Sala de la Música. És la més petita de les tres però és intensa en estalactites, estalagmites, anemolita, columnes, banderes, macarrions i excèntriques. Rep aquest nom perquè hi ha unes estalactites que semblen uns tubs d’un orgue i en tocar-se amb la punta dels dits, emeten diferents sons d’acord amb la seva llargades i gruix.
S’hi pot fer una visita guiada que dura uns 45 minuts, creant una experiència extraordinària i fora del corrent que, segur, no us deixarà indiferents.