Tres noves varietats s’incorporen a la DOP Arròs del Delta de l’Ebre

L’any 2018 es va iniciar el tràmit de modificació del reglament de la DOP Arròs del Delta de l’Ebre i finalment, aquesta reforma legislativa ha vist la llum fa uns quants dies.

Les Terres de l’Ebre elaboren un producte estrella que les ha convertit en un referent arreu: l’arròs. La presència del riu afavoreix que les plantes de l’arròs, que necessiten estar negades la major part de la seva vida productiva, trobin en aquestes terres l’ecosistema ideal per produir un arròs de primera categoria, molt apreciat pels seus usos gastronòmics.

Algunes de les varietats d’arròs que es comercialitzen avui dia estan protegides pel segell de qualitat i ara, gràcies a les modificacions del reglament de la DOP s’incorporen a les varietats ja reconegudes, bahia, tebre, fonsa, bomba, montsianell i gleva,  tres noves varietats d’arròs: jsendra, guarà i olesa.

Aquestes noves incorporacions pertanyen a la subespècie japònica i venen a assentar i refermar les característiques pel que fa a qualitat, de les varietats que ja gaudeixen del segell de la DO.

Varietat i qualitat demostrada

La modificació del reglament de la DOP Arròs del Delta de l’Ebre permet ampliar l’oferta dels arrossos que es comercialitzen amb aquest segell de qualitat i a banda dels arrossos habituals també s’afegeix l’arròs blanc extra, l’arròs integral i l’arròs ecològic.

Aquestes són les característiques de cadascuna de les noves varietats:

Jsendra

La zona humida de l’Ebre l’afavoreix molt, però a banda, la seva alçada, uns 74 centímetres de mitjana, la fa molt adaptable al medi i resistent a inclemències meteorològiques com ara el vent. La seva producció és molt òptima i la seva sembra és tardana.

Com a curiositat, aquesta varietat d’arròs rep aquest nom en honor de l’investigador de l’IVIA Juan Sendra, que va participar en el projecte.

Guara

Els terres sorrencs són els preferits d’aquest tipus de plantes d’arròs. S’adapten perfectament a les dificultats que pot representar un sòl tan difícil i les plantes donen un arròs d’una alta qualitat, molt apreciat en usos culinaris en plats de tall tradicional.

Olesa

Aquesta varietat té una sèrie de qualitats no només a nivell culinari sinó també de sostenibilitat del medi ambient pel que fa al seu cultiu. D’entrada, es tracta de la varietat originària del Delta, amb un gran allargat quan està cru i és una de les varietats que presenten un cicle curt, fet que afavoreix un consum de recursos naturals molt menor i una pràctica respectuosa amb el medi ambient. A nivell culinari és de les més emprades en distintes elaboracions perquè sempre presenta una bona duresa del gra i un sabor excel·lent.

Totes tres varietats són resistents a malalties provocades per fongs i les més preparades de cara a les variacions produïdes al Delta a causa del canvi climàtic, a la salinització del sòl i als terres arenosos.  

Els treballa de preparació del terreny per conrear arròs comencen aproximadament quan s’acaba l’hivern i el cicle de recol·lecció s’acaba a la tardor, entre setembre i octubre.  Les Terres de l’Ebre, especialment a les comarques del Baix Ebre i el Montsià es troba el 95% de la superfície total de conreu d’arròs de Catalunya i a hores d’ara, el sector segueix essent rendible i primordial a nivell socioeconòmic.  

Anterior
Tot a punt per viure la Festa Major d’Amposta
Següent
Arriba la Festa Major de Deltebre amb el lema “Meneo, que venen!”