Tot a punt per viure la Festa Major d’Amposta

Són unes festes pensades per a tots els públics amb més d’un centenar d’actes repartits en 9 dies de celebració.

Aquesta és la voluntat de l’Ajuntament d’Amposta, que després de dos anys de restriccions a causa de la pandèmia, finalment enguany podrà celebrar la seva Festa Major amb total normalitat: una Festa Major pensada per a que tothom pugui trobar actes i activitats, la majoria d’elles gratuïtes, amb les que gaudir de les celebracions que començaran el dia 12 d’agost i acabaran el dia 21.

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs afirma: “Després de dos anys d’aturada, aquestes Festes Majors tornem a la normalitat amb festes populars, participatives i al carrer.

Alguns dels actes centrals de les Festes d’Amposta es faran al pàrquing de les antigues piscines, a la plaça de l’Ajuntament o a la del Mercat, aprofitant que el pavelló firal es troba en obres en aquest moment: “Per això hem programat actes al pàrquing de les antigues piscines o, de nou, a la plaça de l’Ajuntament”, ha explicat l’alcalde, que ha afegit que “tots tenim moltes ganes de passar-ho bé, però faig una crida a viure les Festes amb el màxim de respecte i responsabilitat”.

El fet de tornar a gaudir d’unes festes amb plena normalitat significa, d’acord amb les paraules de Ramon Bel, regidor de Festes, “poder tornar als carrers amb el repartiment de panoli (la galeta de tall casolà feta amb oli, sucre, farina i matafaluga, molt popular), els gegants, la música en directe…”

També es recuperaran alguns actes tradicionals com el pregó, que aquest any anirà a càrrec de l’artista multidisciplinar Mari Chordà, el 13 d’agost, o el Concert de Bandes, el dia 17.

Actes d’agenda per no perdre-se’n ni un

              

L’agenda ve carregada de propostes per a tots els gustos. Els dies 6, 8 i 9 d’agost es podrà recollir el programa de festes presentant la targeta que es repartirà per unitat familiar a l’Oficina de Turisme i a l’Oficina de Cultura i Festes, però mentre EbreXperience us avancem alguns dels actes. Preneu nota.

Actes tradicionals i activitats infantils

Al programa també destaca el correfoc, l’Homenatge a la Vellesa, que serà al Casal Cívic Ruiz Salgado, la desfilada de carrosses i el castell de focs d’artifici.

L’agenda inclou activitats familiars com l’espectacle infantil “Witchin”, el dia 16; l’actuació de “Clap Camp”, el 18 d’agost; o, entre altres, “L’eriçó punxegut”, el dia 19 i per tancar els actes de celebració també s’ha programat una festa d’inflables el diumenge 21, al parc dels Xiribecs.

Concerts i música

Quant als concerts, es donarà el tret de sortida a les Festes Majors amb Judit Neddermann, el divendres 12, que seguirà amb el Tribut a Queen, el dia 13. El dimarts 16 d’agost serà un dels dies forts amb el concert de Vienna i de Sau, mentre que el dimecres es durà a terme el Festival Ebre Terra de Vent i el dijous actuarà Rampaire. Altres actuacions seran la ballada i cantada de jotes amb Guardet i Paracota, dilluns 15, el concert del grup Alérgicas al polen, el dia 16, o l’espectacle de Jota Viva, el 20. L’encarregada de tancar les Festes Majors d’Amposta serà l’ampostina Clàudia Xiva, qui recentment ha participat en el concurs Eufòria, el 21 d’agost.

Zona Jove i orquestres

La Zona Jove començarà la seva activitat el 12 d’agost i funcionarà cada nit fins al 21, al triangle del Canal. Per primer cop, aquest any s’ha licitat la Zona Jove, una prova pilot on s’explicava que s’han incorporat clàusules de sostenibilitat, igualtat, seguretat o preus populars. A més, del dimecres 17 al divendres 19 s’incorporaran les activitats alternatives de Surt al Castell. “Hem volgut recuperar aquestes festes, ara gestionades des de l’Ajuntament i amb el suport de l’associació “Surt al Castell”, que ens portaran actuacions com la de set deejays amb diferents estils, Chill Mafia o Bandidos, a més del consolidat “correbars”, que serà el divendres”, deia el regidor de Festes.

Pel que fa a les orquestres, les nits de ball comptaran amb noms coneguts com “Chatta”, “Saturno” o “Almas Gemelas”. En aquest aspecte, una de les novetats serà la ubicació, ja que el ball es realitzarà en diferents punts com el pàrquing de les antigues piscines, la plaça del Mercat o l’avinguda de la Ràpita. Alhora, l’entrada serà gratuïta, pel qual tothom qui vulgui accedir al ball i disposar d’una taula i cadires podrà fer-ho sense cap cost.

Actes taurins

Finalment, pel que fa al programa d’actes taurins, el regidor d’Esports, Marc Fornós, indicava que “tornem al model de plaça amb carros i llotges, els bous al carrer, els bous capllaçats i els bous embolats”. Tots els actes taurins, excepte els de la plaça de bous, s’ubicaran a la zona de la Comunitat de Regants. La programació de bous serà, segons Fornós, molt semblant a la d’abans de la pandèmia. El primer cap de setmana arrancarà amb un bou embolat al carrer, seguit dels bous capllaçats de dissabte, a les 7 i a les 11 hores.

El diumenge hi haurà desencaixonades i bou embolat per part de les penyes Bous per la Festa i Cerril. Entre setmana, els bous al carrer seran a les 12 del migdia, als quals es sumaran les habituals tardes de bous a la plaça, amb les desencaixonades i bou embolat organitzats per l’Esquella, Demà Més, Joves Emboladors i l’Afició. El dimecres 17 hi haurà també un bou capllaçat nocturn a càrrec de l’Agrupació Bou capllaçat d’Amposta. Alhora, altres actes en els quals el regidor posava èmfasi eren el Concurs d’emboladors, que aquest any arriba a la 25a edició, el repartiment de polos o el dia que es va a buscar el bou.

El Punt Lila

El protocol contra les violències sexuals s’amplia aquest any a la majoria d’espais festius i amb una xarxa de persones voluntàries en diferents espais de la ciutat. “Fins ara enteníem el Punt Lila com una zona d’informació, prevenció i atenció que estava només a la Zona Jove, però enguany volem estar presents a la majoria d’espais de Festes”, deia la regidora de Drets Socials i Ciutadania, Núria Ferré, qui reblava que “volem que el Punt Lila sigui un espai segur per a les xiquetes i dones, però també per a totes aquelles persones que puguin sortir a les Festes Majors. Volem viure les Festes amb respecte”. Així, en diferents establiments d’Amposta es podrà contactar amb els diferents agents implicats, els quals aniran identificats amb un braçalet taronja, i que coneixeran el protocol per vetllar per la seguretat de totes les persones.

Anterior
“Les Nits de Tyrika” a Alcanar
Següent
Tres noves varietats s’incorporen a la DOP Arròs del Delta de l’Ebre