Tot a punt per una nova cita amb la VI Festa de l’Oli de Ginebre a Riba-roja d’Ebre

La IV Festa de l’Oli de Ginebre, organitzada per l’associació “Amics de Riba-roja”, se celebrarà del 3 al 5 de novembre. Oferirà un programa d’activitats que inclou xerrades, una caminada popular i la tradicional destil·lació d’oli a la zona d’esbarjo de la Garita

Riba-roja d’Ebre es prepara per a la VI edició de la Festa de l’Oli de Ginebre, un esdeveniment cultural que celebra les arrels i el patrimoni de la població. La festa tindrà lloc del 3 al 5 de novembre.

Un programa complet a la Festa de l’Oli de Ginebre

El divendres 3 de novembre, els entusiastes de la història local tindran l’oportunitat de participar en la conferència “Laboratori Hidràulic de l’ENHER”, organitzada pel CERE. Estarà presentada per Feliu Izard, a les 7 de la tarda a la Sala d’Actes de l’Ajuntament.

A les 8 de la tarda, Anna Català Rodes oferirà la xerrada: “El Càdec, oli de miera, company de camí” a l’Ajuntament.

Sala d’Actes de l’Ajuntament acollirà una nova edició de la “XVIII Copa de Lletres” a les 7 de la tarda. Rosana Andreu, Cristina Fornós i Sílvia Mayans presentaran les seves creacions literàries, amb els vins del Celler Pedrola.

El punt culminant de la festa serà, com és habitual, el diumenge 5 de novembre, amb la tradicional caminada popular organitzada per Figot Tour que enguany ens aproparà fins al forn d’oli de ginebre de Valldeporcs. La sortida serà a la plaça de l’Ajuntament a les 8 del matí.

A partir de les 11 del matí, a la zona d’esbarjo de la Garita, es farà una destil·lació en sec de l’oli de ginebre. A les 12 del migdia, l’Anna Català Rodés impartirà un taller  sobre l’ús medicinal de l’oli de ginebre, titulat “Farmaciola a Casa, oli de miera”, on proporcionarà coneixements pràctics i útils d’aquest producte.

Durant tota la jornada a La Garita es podran visitar les paradetes d’oficis tradicionals (fusta, ferro i pedra) així com les tradicionals paradetes dels artesans.

Al llarg del matí hi haurà un servei de bar a càrrec del Bar dels Jubilats, que oferirà begudes, entrepans i plats combinats.

Quatre nous forns declarats Bé d’Interès Local

Aquest any quatre forn d’oli de ginebre a Riba-roja d’Ebre han estat oficialment declarats Béns d’Interès Local (BCIL) i inclosos al Catàleg del Patrimoni Cultural Català, sumant-se als onze que ja van ser catalogats el 2016, juntament amb el pou de gel. En concret són els forns de les Cadolles de Carlet, El Racó de les Fosses; el de Milio la Patxoca i el forn d’oli de ginebre de la Vall de Metxut. Aquesta distinció reconeix la importància històrica i cultural d’aqueste element patrimonial a la comarca i no només és motiu de celebració sinó també un pas significatiu per preservar i protegir el nostre llegat.

A més, cal recordar que  s’estan realitzant treballs tècnics per tal que aquests forn d’oli de ginebre siguin reconeguts com a Béns Culturals d’Interès Nacional en la categoria de Zona d’Interès Etnològic (ZIE) per part de la Generalitat de Catalunya. Serem la setena ZIE de Catalunya després de Les Gavarres, Vic, Les Valls del Montcau, Torrebesses, Mont-roig i Delta de l’Ebre. Aquest reconeixement ampliat no només enalteix la nostra història sinó que també consolida el nostre compromís continu amb la preservació del patrimoni cultural i la riquesa etnològica de la Ribera d’Ebre.

Forns d’Oli de Ginebre

Els forns d’oli de ginebre són unes construccions de planta circular que es troben assentades sobre una roca llisa (llisera). Tenen forma de cubeta i es tanquen amb una coberta en forma de cúpula semiesfèrica. A l’interior s’hi troba el tupí o l’olla que actua de recipient. Els troncs de ginebre s’introduïen dins d’aquest tupí per fer la destil·lació en sec. A partir d’aplicar-hi calor, els troncs desprenien una substància que sortia per un orifici i es recollia en una pila exterior. Després d’aquest senzill procés de deshidratació s’obtenia l’oli de ginebre.

Al terme de Riba-roja d’Ebre, la majoria dels forns són construccions de pedra seca recoberta d’argila. Alguns presenten dimensions considerables pel que fa a alçada i volum. A l’interior s’hi troba el tupí, fet d’argila i recobert amb diferents capes de fang i argila.

Les propietats terapèutiques de l’oli de ginebre van fer que s’utilitzés com a remei per a diverses malalties humanes, d’animals, i usos domèstics. L’elaboració d’aquest oli representava un complement a les feines agrícoles dels habitants de Riba-roja i permetia un aprofitament del bosc.

play modes forms Anterior
Playmodes Forms a Lo Pati
Següent
El Delta de l’Ebre comptarà amb un Pla de protecció específic

Afegeix un comentari

El vostre correu electrònic està segur amb nosaltres.

30 + = 33