Persones amb discapacitat posen en marxa el nou centre d’interpretació la Casa de l’Oli de Tortosa

El Centre d’Interpretació La Casa de l’Oli, a Tortosa, té una certa historia al seu darrere. Des del moment del seu plantejament i fins avui, s’ha dedicat a la creació i generació de coneixement al voltant de l’anomenat or líquid. Ara fa un pas endavant decidit i ha cedit la gestió del nou museu a la Fundació Mercè Pla per a persones amb discapacitat.

Seran els nois i noies d’aquesta fundació qui portaran la gestió d’aquest centre, que han rehabilitat amb el pas dels anys amb el suport i finançament de diverses administracions. Ara han cedit aquest espai a la fundació, que funciona com a entitat ocupacional, perquè en faci la gestió.

Ramon Vallès, membre del Consell Rector de Soldebre argumenta: “Vam considerar que ajudar a un col·lectiu que fa una gran tasca i al mateix temps tenir la Casa de l’Oli i la cooperativa als mateixos terrenys, era una satisfacció molt gran“.

Cada dijous, un equip integrat per 15 persones oferirà una visita guiada al centre, en el transcurs de la qual, repassaran la tradició oleícola, així com les tècniques, estris antics i fins i tot una recreació del que suposava abans anar a collir olives, quan es feia de la forma més manual possible.  En Miquel Àvila és l’encarregat de donar la benvinguda en la visita guiada mentre altres Companys s’encarreguen d’anar descobrint els panells i els estris repartits pels diferents pisos i sales de l’edifici i els últims guies, d’un equip de 15 persones, remata la visita amb una petita representació teatral.

La Casa de l’Oli està situada en un edifici annex a la cooperativa Soldebre de Tortosa. Molts dels objectes que s’hi exposen han estat cedits per pagesos del territori i per tant, es tracta d’eines antigues autentiques que, moltes d’elles caigudes en desús. El recorregut guiat per les diferents estances de la Casa de l’Oli mostra el procés d’elaboració del producte des de l’època micènica fins a l’actualitat, i sobretot a les tècniques i eines que s’han fet servir a les Terres de l’Ebre. També hi ha panells explicatius, dibuixos i maquetes que fan més comprensible tot el procés de l’Oli i el missatge que a nivell museístic es vol donar.

Des d’ara, diverses persones amb discapacitat intel·lectual de la Fundació Mercè Pla faran les funcions de guia i seguiment del centre d’interpretació, tot repassant la tradició i l’activitat oleícola del territori als visitants que vulguin acostar-s’hi.

Anterior
Les Terres de l’Ebre reben més visites turístiques amb pernoctació la primera quinzena d’octubre
Següent
El Parc Natural del Delta de l’Ebre posa en marxa un nou itinerari interpretatiu sobre els valors del sosar