Mar i nàutica a les Terres de l’Ebre

On la mar i el cel es fonen

El Parc Natural del Delta de l’Ebre és la zona humida protegida més gran de Catalunya. Compta amb una rica flora, que s’ha hagut d’adaptar a unes condicions extremes i amb més de 300 espècies d’aus diferents. Per aquest motiu cal extremar la cura de no endinsar-te en espais protegits per a la cria, especialment en època de nidificació. És fonamental tenir cura de no molestar els ocells ni fer malbé l’entorn.

Descobriràs 100 Km de costa que van des de les Cases d’Alcanar fins a l’Ametlla de Mar, separades per la desembocadura del Delta de l’Ebre. L’estuari, d’uns 300km2, genera una badia a cada banda, formada per sediments i vegetació d’aiguamoll. Es tracta d’un entorn molt ric en biodiversitat que regala paisatges onírics de dunes, miratges i flamencs.

El ventall d’activitats aquàtiques que pots practicar a les Terres de l’Ebre és molt ampli i en podràs trobar per a tots els gustos i nivells de pràctica. Experiències per gaudir amb els més petits, per relaxar-se i aprendre sobre l’entorn. Són activitats per gaudir amb els amics i amigues, que poden incloure rutes i degustacions a les muscleres, lloguer d’embarcacions, excursions en barca amb patró, postes de sol, excursions en veler, lloguer de bicicletes aquàtiques, paddle surf i caiacs, wake amb cable i en barca, batejos, cursos i lloguer de kitesurf, vela lleugera i windsurf.

Navegar pel teu compte

Si vols navegar amb la teva embarcació o amb una de lloguer sense patró. Les barres de sorra que formen les dues badies són difícils de veure de nit a causa de la contaminació lumínica de la costa. Com a bon navegant és aconsellable mirar la previsió meteorològica i la carta nàutica abans de sortir.

El Golf de Sant Jordi és conegut per la força del vent de Mestral que baixa acanalat per la vall de l’Ebre.  Al llarg de la travessa trobaràs diversos ports esportius i clubs nàutics amb tots els serveis. De nord a sud descobriràs el Port Esportiu Marina Sant Jordi, el Port Esportiu de Calafat, el Club Nàutic de l’Ametlla de Mar, el Club Nàutic de l’Ampolla, el Port de Deltebre, el Club Nàutic de la Ràpita i Sant Carles Marina, també a la Ràpita i el Club Nàutic de les Cases d’Alcanar, gairebé tocant a la província de Castelló.

La badia dels Alfacs

La Badia dels Alfacs està situada a la part sud-oest del Delta. Té unes condicions climatològiques que la fan ideal per practicar esports aquàtics durant tot l’any, ja que els hiverns solen ser molt suaus, amb molts dies de sol.

La badia queda protegida de les llevantades per la fràgil barra de sorra que va des del Trabucador a la Punta de la Banya i queda oberta al sud-oest. És una badia amb poca profunditat i normalment té poca onada.

Pel que fa als esports a vela, la zona és perfecta per a la vela lleugera. Per als amants del windsurf i el kitesurf, la platja del Trabucador és un indret paradisíac que visiten ridders de tota Europa. Es tracta d’una platja de fàcil accés, que sol tenir unes bones condicions de vent i temperatura, amb mar plana i poca fondària.

A les tardes que bufa el vent es pot veure el cel ple de grans estels de colors vius, mentre el sol es va amagant rere la Serra del Montsià i la llum torna el paisatge màgic.

Tant si vols fer un bateig de kitesurf, classes o llogar material, pots contactar amb les empreses locals Delta Kite Surf, amb molta experiència i antiguitat a la zona. La Central del Kite Naturalkite, Kitespirit. Segons la direcció del vent i l’època de l’any, també pots practicar a la platja de Garbi a la Ràpita i a la platja de Riumar a Deltebre.

La Ràpita

A La Ràpita, a Embarcacions Badia Alfacs, pots llogar embarcacions de motor i vela. Per a la més menuda a motor no cal titulació, tot i que podràs obtenir llicència de navegació allà mateix. També ofereixen rutes guiades amb La Barca de Pau, una experiència per no oblidar i per repetir. Trobaràs la caseta d’Embarcacions Badia Alfacs al Moll de creuers turístics i recreatius, darrere del Pavelló Firal de La Ràpita.

A l’estiu, a la Platja del Trabucador, l’empresa MésMar ofereix rutes guiades per conèixer la Badia, a més de lloguer de caiacs i taules de paddle surf, bicicletes aquàtiques i petites embarcacions de vela lleugera.

També tenen xàrters, tant de creuers de vela com d’embarcacions de motor. La bicicleta aquàtica és una novetat a les Terres de l’Ebre. Consisteix en una bicicleta sense rodes muntada sobre uns patins inflables que, en fer anar els pedals, activa una hèlix per ajudar al desplaçament. Són aptes per a tots els nivells d’experiència i fins i tot es poden muntar en tàndem.

Si en comptes d’anar en bici vols anar en moto, la pots llogar a l’empresa Jet Ski situada al moll de creuers turístics. Una altra de les activitats estrella que es pot practicar, sortint des d’aquesta mateixa ubicació a la badia, és veure la posta de sol des del veler clàssic de dos pals Butterfly, fabricat a l’illa de Formosa a Taiwan. Lucas, el seu patró, va restaurar la nau respectant el disseny original.

Visitar una musclera al mig de la badia i degustar-ne els fruits és una de les visites gairebé obligades. La més propera des del port de La Ràpita és el Musclarium. Disposa de servei de taxis aquàtics que surten des del port de La Ràpita. Seguint les muscleres en direcció a Poblenou del Delta, hi ha la musclera de L’Avi Agustí. A totes dues hi pots accedir amb la teva embarcació.

També pots llogar paddles i caiacs a Delta Paddle Surf, situat a la platja de Garbí. Seguint la carretera que uneix la Ràpita i Poblenou del Delta hi ha Natura Aventura, situat just davant de les muscleres. La Cabanya Wakepark, on pots practicar wake amb cable i a Joybay by Delting Parks, que també ofereix wake inflables amb llanxa, a més de lloguer de caiacs i paddles.

Desembocadura

Si el que t’atrau és descobrir el riu Ebre, trobaràs activitats tant a la desembocadura com en punts de l’interior.

A la desembocadura pots fer excursions en caiac, rutes en barques de diferent eslora i experiències de pesca. L’Eli, la patrona de Charter Nàutic Eli, et portarà amb la seva barca i t’explicarà amb passió la història de cada racó del riu.

Altres empreses més grans i arrelades des de fa anys al turisme fluvial, que disposen de diferents tipus d’embarcacions són Creuers Olmos i Creuers Delta de l’Ebre amb el seu vaixell-restaurant Santa Susanna.

Riu a l’Ebre i Deltaventur també ofereixen rutes en caiac i altres experiències d’aventura.

A la dreta del riu, a Deltebre, hi ha situat el Wake Park TTombs, on pots llogar material o portar el teu, i fer unes tirades de cable. És apte per a tots els nivells.

Badia del Fangar

Inclou la fletxa de la Punta del Fangar i la platja de la marquesa, que és l’extensió de dunes més gran del Delta. Cal que recordis que és molt important que respectis les dunes i no entrar a les zones de nidificació de les aus.

A l’altra banda hi ha la platja de Riumar de Deltebre, ben coneguda també pel fort vent de Mestral que hi bufa, convertint-la en un paradís per a la pràctica del kitesurf i el windsurf. En aquesta mateixa platja hi trobaràs Deltanatur, empresa d’activitats aquàtiques d’aventura i rutes guiades.

A la Badia del Fangar, sortint des de la Bassa de les Olles, gaudiràs de travesses en caiac i paddle surf, i des del port de l’Ampolla podràs anar d’excursió amb la barca de Mirador Badia fins a les muscleres i altres rutes per la badia.

Seguint cap al nord-est, al Port de Calafat pots gaudir del lloguer d’embarcacions amb patró o sense i pots contractar excursions amb Enjoy Calafat. Al Port de l’Ametlla de Mar, l’empresa Top Fisher, especialitzada en sortides de pesca, et portarà a les millors pesqueres de la zona. Una altra opció, única a Catalunya, és pujar a bord del catamarà de Tuna Tour per anar a nedar amb les tonyines roges de les piscines marines de Balfegó.

Les aigües d’aquesta zona, plena de caletes, són especialment cristal·lines; però si el que t’agrada és conèixer les profunditats o fer snorkel, hi ha una sèrie d’empreses de busseig que ofereixen classes i lloguer de material.

Trobaràs tota la informació a la Guia EbreXperience que trobaràs en aquesta pàgina.

Tags:
Anterior
El Meandre de Flix acull una nova edició del Concurs de pesca
Següent
XXXII Certamen de Música Clàssica i Popular Eloi Mestre a l’Ampolla

Afegeix un comentari

El vostre correu electrònic està segur amb nosaltres.

35 + = 37