Localitzen al delta de l’Ebre el primer niu de tortugues careta de la temporada de la costa catalana

Aquesta setmana s’ha localitzat un niu de tortuga careta amb 94 ous, al Parc Natural del Delta de l’Ebre, concretament a la platja del Serrao de Sant Jaume d’Enveja.

Es tracta del primer niu que es troba de l’espècie aquesta temporada a la costa catalana. Ha estat un dels més matiners del Mediterrani occidental, després que l’any passat no se’n detectés cap i l’anterior, cinc. Seguint el protocol d’actuació en aquests casos, 16 ous han estat traslladats a les instal·lacions del Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) per assegurar-ne la viabilitat i la resta s’han deixat al niu. Els aiguats dels darrers dies i la curta distància des del niu a la línia de la costa han aconsellat aquesta actuació.

En l’operatiu de salvaguarda dels ous de tortuga careta i del seu niu, hi han participat tècnics del Parc Natural, així com membres del Cos d’Agents Rurals, el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i el CRAM.

La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a principis de juny i es perllonga fins a finals d’octubre. Les mares solen fer els nius entre mitjan juny i finals de juliol, i les cries comencen a emergir dels ous a partir de principis d’agost fins a mitjan o finals d’octubre.

Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural indiquen que la nidificació de tortugues careta a la Mediterrània occidental va començar fa uns 10 o 15 anys, el que indica un canvi de comportament “motivat probablement pel canvi climàtic”. Històricament hi havia hagut presència d’exemplars juvenils i subadults que s’hi alimentaven, però fins llavors no havien vingut femelles a reproduir-se.

Anterior
Per primera vegada, DeltaChamber Music Festival oferirà 2 concerts infantils de cambra
Següent
CoEbreLab acull la primera cursa de drons de les Terres de l’Ebre puntuable per a la Lliga Catalana de Drons