Litterarum es referma com a espai de referència de les obres literàries en català

litterarum mora d'ebre

La 17a edició de Litterarum i la 21a Fira del Llibre Ebrenc programa 14 espectacles literaris, 4 commemoracions i 27 presentacions de llibres. La nova cita que se celebrarà del 24 al 26 de maig a Móra d’Ebre.

Segons els organitzadors, Litterarum referma el seu posicionament com a espai de “referència i descoberta” dels espectacles literaris en llengua catalana. Amb un “extensa” programació d’artistes i creadors procedents de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. Enguany, la principal novetat és l’aposta per potenciar l’art com teràpia amb el programa d’humanització Cuid’ART de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre. També agafa “més força que mai” el Litterarum Petits, ampliant la programació infantil del certamen.

Una nova cita a Móra d’Ebre

Creadors, autors, artistes i sobretot programadors ja tenen nova cita a Móra d’Ebre per descobrir totes les noves propostes que aglutinarà en un cap de setmana el Litterarum. El certamen va ser distingit amb el Premi Nacional de Cultura el 2019 i que dirigeix Gemma Sastre. La fusió de la literatura i la poesia amb la música i el teatre han convertit el festival en un referent de la descoberta i divulgació dels espectacles literaris en llengua catalana.

El programa inclou quatre commemoracions, coincidint en un any ple de celebracions literàries:

  • Centenari de la mort del dramaturg i poeta Àngel Guimerà
  • Centenari de la mort del poeta Joan Salvat-Papasseit
  • Centenari del naixement del poeta Vicent Andrés Estellés
  • Centenari del naixement de l’escriptora Montserrat Vayreda i Trullol.

Els espectacles de Litterarum

Litterarum inclou “plats forts” com ‘Un tastet de Mar i cel’, de Teia Teatre i textos d’Àngel Guimerà. Recrea “la mítica història d’amor que la intransigència torna tràgica”. O l’espectacle musical ‘Dones de paraula’, d’Anna Ivori, Maria Jacobs, Nerea Bassart i Txell Mas amb textos de Maria-Mercè Marçal, Montserrat Abelló, Mercè Rodoreda, Blanca Llum Vidal, Tònia Passola i d’altres.

Dissabte al vespre es podrà veure ‘La paraula viva i amarga’, on Pau Alabajos canta Vicent Andrés Estellés. Serà “un viatge a través de la vida i l’amor”. “Els dies convulsos” de la dictadura franquista i de la Transició. Endemés, l’espectacle de cloenda anirà de la mà de Lia Sampai i Coloma Bertran amb ‘Desolació’. És una proposta amb versos “d’un dels poetes més estimats”, Miquel Martí i Pol.

Litterarum per a petits i joves

Bàsicament, l’aposta de les últimes edicions d’oferir una programació especial que encisi els futurs lectors i espectadors es manté amb un Litterarum petit que tindrà més propostes que mai.

També hi haurà tallers relacionats amb la literatura i més conta contes, espectacles familiars com ‘Tutti Frutti’, de Bambadaboom amb textos de Jordi Folck. Altres per a un públic més juvenil com ‘L’assassinat del professor de matemàtiques’, de Tutatis amb textos de Jordi Sierra i Fabra.

La literatura ebrenca

La 21a edició de la Fira del Llibre Ebrenc se celebra de la mà de Litterarum. Comptarà amb 27 presentacions de llibres d’autores i autors ebrencs i tres taules rodones amb ponents com ara el dramaturg, poeta i assagista Albert Roig.

A banda d’això també es lliuraran els premis del concurs de relats curts Llibresebrencs.org. Es proposen conferències sobre el projecte de Lletraferint i els mems, amb el youtuber i filòleg Roc Aragonès.

Una altra iniciativa que es consolida i creix és el Maridatge literari. Alhora, una tercera edició que repeteix escenari és l’emblemàtic castell de Móra d’Ebre. S’hi podrà veure l’espectacle ‘Saüc en flor: fa flor la fonda arrel’, de Saüc en Flor amb textos de Perejaume, J. V. Foix, Josep Carner i Jacint Verdaguer.

Resumint, tota la programació de Litterarum ja es pot consultar al web, on també es poden fer les inscripcions dels programadors fins al 23 de maig o comprar les entrades dels espectacles de pagament.

Teràpia i art

Així, un dels actes previs de Litterarum i que serà una de les grans novetats del certamen és l’espectacle de poesia ‘Místics’, de Jordina Biosca i Ravid Goldschmit. Textos de Josep Palau i Fabra, David Jou i Jacint Sala. Es representarà dijous 23 de maig, als jardins de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre. Aquest el resultat de la col·laboració del festival amb el programa d’humanització Cuid’ART del centre hospitalari.

Festa de les cigonyes Anterior
Inscripcions obertes per a la Festa i la Cursa de les Cigonyes de Flix
efimurs Següent
L’art urbà a l’Ametlla de Mar es diu “Efímurs”