Les obres de la guarda de protecció de la badia dels Alfacs es faran a final d’any

Les obres per construir una guarda de protecció al llarg de la badia dels Alfacs podrien començar el darrer trimestre d’enguany.

Aquesta setmana la direcció general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, amb la conformitat de Costes de Tarragona del Ministeri per a la Transició Ecològica, ha donat el vistiplau al projecte. El tràmit permet que es pugui licitar el projecte aviat. S’actuarà en 12.900 metres de la costa en tres fases. La guarda de protecció tindrà una cota d’1,20 metres per sobre el nivell del mar i uns 4 metres d’amplada, i serà transitable. Les dues primeres fases de l’obra, inclosa en l’Estratègia Delta d’Acció Climàtica, costaran 10,5 MEUR. Es respectarà la nidificació de les aus i la campanya de reg i cultiu de l’arròs.

La guarda de protecció ha d’actuar com una barrera de contenció quan pugi el mar perquè no entri aigua terra endins i es minimitzi la salinització del delta de l’Ebre. Les dues primeres fases de l’obra serviran per reforçar la protecció contra la pujada del nivell del mar i en la tercera, es farà el tancament de tot l’hemidelta dret que està en contacte amb la badia dels Alfacs.

La guarda serà transitable i es construiran ponts per superar els desguassos i les connexions de les basses amb el mar. En alguns trams molt concrets es recreixeran les infraestructures similars que ja hi ha i s’asseguraran els accessos existents. El projecte s’ha dissenyat segons les aportacions dels usuaris afectats i els ajuntaments d’Amposta i la Ràpita.

L’Estratègia Delta preveu una inversió de 116,7 milions d’euros fins al 2032 en actuacions per la gestió dels sediments, l’estabilització del frontal deltaic, la protecció de la part interior del Delta o la millora de la gestió integral de l’aigua dolça.

Al febrer es van iniciar els treballs del Pla de reforç de les guardes de protecció de les basses del delta de l’Ebre, amb una inversió de 2,6 milions. També s’ha fet un mostreig de sorres a la costa deltaica per estudiar el possible reforç del Fangar, la Marquesa, l’illa de Buda i el Trabucador – es preveu mobilitzar 11 milions de metres cúbics de sorra -.

Anterior
La Festa del Mercat d’Amposta arriba a la quinzena edició amb més implicació d’entitats i associacions
Següent
Arriben les Jornades del Llagostí