“Les Nits de Tyrika” a Alcanar

Alcanar estrena una nova edició del festival “Les nits de Tyrika” en el actuaran artistes de renom del món de la música electrònica i l’art digital.

Dijous 4 d’agost arrenca el festival  ‘Les Nits de Tyrika’ que organitzen les regidories de Turisme i Cultura de l’Ajuntament d’Alcanar amb el suport de l’Associació de Mestresses de Casa d’Alcanar i la col·laboració de diverses entitats del municipi al jaciment arqueològic de la Moleta del Remei.

Aquest esdeveniment fusiona música electrònica d’avantguarda amb el món íber. L’objectiu és oferir una experiència multisensorial al públic que pujarà fins al cim del jaciment en forma de performance coral. L’obra resultant està creada i interpretada per 8 artistes de les Terres de l’Ebre i basada en la cultura de la primera edat del ferro, l’època ibera ancestral influenciada per la cultura fenícia. 

Aquests artistes exploraran la llengua, els costums, els rituals i cerimònies iberes, reinterpretant-les i portant-les a la forma contemporània sense límits.

El festival està compost per 4 espectacles electrònics d’alta intensitat i són el resultat de tres mesos de preparació i formació de 8 artistes, 5 músics i 3 artistes plàstic de diferents disciplines avantguardistes.  Aquesta nova edició del festival nocturn iber també inclourà dos concerts i un DJ set a un segon escenari urbà dins d’Alcanar.

Aquest primer acte és el tret de sortida del festival “Les Nits de Tyrika” i també la seva presentació, abans de celebrar-se el divendres 30 de setembre.

L’assistència per al concert preludi suposa inscripció prèvia obligatòria.

Tyrika

Se sap per l’escriptor romà Aviè, que en època ibera hi havia entre Peníscola i la desembocadura de l’Ebre, un bon nombre d’assentaments, un dels quals s’anomenava Tyrichae, avui conegut com Tyrika. Sembla que Tyrika era un gran centre de poder, un enclavament fortificat que posseïa riqueses per tractar-se d’un port d’arribada de productes d’arreu de la Mediterrània. Alguns experts situen Tyrika a la residència fortificada de Sant Jaume d’Alcanar, de la qual el poblat de la Moleta del Remei era un dels assentaments més importants.

Al voltant d’aquest assentament es porten a terme diverses activitats a Alcanar, a banda de ser visitable, com el Mercat Iber d’Alcanar, que se celebrava des de fa 20 anys per a la festivitat de Sant Miquel. Ara, l’evolució d’aquestes activitats s’ha convertit en el festival iber Tyrika que es celebra al nucli antic d’Alcanar i a la Moleta del Remei.

A banda, el festival també convida els seus visitants a gaudir d’exposicions, tallers, animacions, artesania, el tradicional mercat, visites al Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers-Casa O’Connor i al nucli antic de la ciutat. També amb una taverna ibera i amb unes jornades gastronòmiques que juntament amb els diversos espectacles permeten reviure la història per entendre com vivien els nostres avantpassats més llunyans.

Anterior
Arrelats, joves que activem lo territori
Següent
Kayak & Memory, una proposta diferent a través de la història