Les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa tot just comencen

Les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa són una trobada imprescindible amb la tradició, però també amb la innovació.

Amb l’arribada de la tardor, la comarca de la Ribera d’Ebre es vesteix de festa per celebrar un dels seus tresors gastronòmics: la clotxa. Aquesta recepta senzilla però carregada de sabor té una història arrelada en la cultura pagesa i de pastors de la zona. Es va començar a fer servir com un menjar ràpid i energètic per aguantar la duresa de les jornades al ras, especialment a l’hivern.

Avui dia, la clotxa ha transcendit les fronteres de les taules familiars. Ara es presenta en unes jornades gastronòmiques que, des del 3 de novembre fins a l’1 de desembre, convoquen els restaurants de la comarca.

La clotxa: un plat amb història

La clotxa és una menja d’origen humil, creada per pagesos i pastors que necessitaven un àpat consistent i fàcil de transportar durant les llargues jornades de treball al camp.

Consisteix en un pa rodó, al qual se li extreu la molla i s’omple de ceba, pebrot escalivat i una arengada. La combinació d’ingredients senzills amb el pa calent dona com a resultat un plat saborós i nutritiu.

Aquest plat continua formant part de la identitat gastronòmica de la Ribera d’Ebre, mantenint-se fidel a la seva essència al llarg del temps i compartint-se entre generacions.

Jornades Gastronòmiques de la Clotxa 2024: una festa per als sentits

Aquest any, els amants de la cuina tradicional tenen una nova cita a la Ribera d’Ebre amb les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa 2024. Des del 3 de novembre fins a l’1 de desembre, diversos restaurants de la comarca oferiran plats que tenen la clotxa com a protagonista.

Si bé es respecta la recepta tradicional, alguns restaurants aporten un toc creatiu, oferint versions modernes o maridatges que enriqueixen l’experiència gastronòmica, I això, sense perdre l’essència del plat. Així, des de la presentació, fins a diferents matissos de sabor o amb un maridatge de vins específicament pensat per a la clotxa.

Cada restaurant ofereix una proposta única, que, sumada a l’ambient acollidor de la tardor, converteix aquestes jornades en una ocasió ideal per descobrir l’autèntica Ribera d’Ebre.

La tardor, l’època ideal per a gaudir de la clotxa

Amb l’entrada de la tardor, els paisatges de la Ribera d’Ebre es tenyeixen de colors ocres i les temperatures suaus conviden a descobrir els racons de la comarca. Les jornades de la clotxa són l’excusa perfecta per apropar-se i gaudir de la gastronomia i de l’entorn. Després de degustar aquest plat tan arrelat, els visitants poden passejar per les vinyes, explorar els camins de la serra o conèixer els pobles amb encant que fan d’aquesta comarca un indret únic.

Anterior
Ja s’acosta la segona edició del Festival Terra Roja
Següent
El Festival Itinera Parlem arriba a la seva cloenda