L’Ajuntament d’Amposta adjudica “Lo Tros”, parcel·les destinades a convertir-se en horts urbans

Els sol·licitants han sigut una desena de particulars i un parell d’entitats de la població. 

L’any 2019 l’Ajuntament d’Amposta va aprovar el reglament d’ús d’una parcel·la de poc més de 2000m2, ubicada a la vora del carrer Natzaret, per transformar-la en horts socials i ecològics. En aquell moment, fa d’això 3 anys i mig, en un moment prepandèmia, el plenari de va aprovar per unanimitat el reglament que havia de regir aquest espai, pensat com una eina d’integració per a persones amb risc d’exclusió social, amb la finalitat que poguessin conrear les seves pròpies hortalisses, al mateix temps que es dignificava i donava ús a l’espai i també s’oferia com a activitat lúdica i educativa per al veïnat de la ciutat, tot fomentant la pràctica de l’agricultura ecològica i tradicional.

Es va acordar que els 2000 metres quadrats proposats es dividissin en distints espais per tal que ONG, entitats sense ànim de lucre i particulars empadronats a Amposta hi tinguessin accés, donant especial importància a les persones en situació de risc d’exclusió social, en atur o en conflictes de caràcter personal i familiar.

“Lo Tros” l’any 2022

Passada la pandèmia, l’Ajuntament d’Amposta ha recuperat el projecte i ha adjudicat les parcel·les dels horts comunitaris anomenats “Lo Tros”.

La convocatòria va rebre una dotzena de sol·licituds, 10 presentades per persones individuals i dues més per entitats sense ànim de lucre. Així doncs, a partir del mes d’octubre, tant els uns com els altres podran cultivar aquest espai, sobre el qual tindran una cessió d’ús de dos anys.

“Lo Tros” està compost per un total de 40 bancals distribuïts en 20 parcel·les i cada persona o entitat disposarà de dos bancals, dotats amb tires de reg per degoteig per tal el desenvolupament de les plantes sigui el més òptim possible.

Tres d’aquestes parcel·les, l’Ajuntament d’Amposta les destina per a projectes municipals, amb la idea de realitzar cursos i tallers oberts a tothom, a més d’una “parcel·la mestra” que gestionarà l’Escola Agrària. A banda, “Lo Tros” també comptarà amb un espai comunitari amb una caseta d’eines i una zona de lleure compartida.

Amb els espais adjudicats, està previst que al mes d’octubre es comencen a utilitzar els horts, tot i que prèviament es durà a terme una formació a les persones beneficiàries.

Els avantatges de l’hort urbà

Qualsevol espai verd té grans avantatges per al nucli urbà al costat del qual s’aixeca. De moment, com a activitat que genera aliments, ja és un suport per a les persones o entitats que el conreen, però més enllà d’aquest ús particular, un hort urbà suposa la dignificació d’un espai que d’altra manera seria erm per convertir-lo en un tros de terra fèrtil, un espai net i eixarmat que faci goig de veure.

A nivell general també reporta avantatges que repercuteixen en el gruix de la població, entre altres, la reducció dels índex de calor, donat que les plantes refresquen l’ambient, la millora en la qualitat de l’aire, i a més, conviden a grans i petits a integrar-se en aquest trosset de naturalesa , cosa que sempre reporta sensacions de benestar.

Anterior
Nilak, el circ itinerant arriba a Pinell de Brai
Següent
Visita a l’illa de Buda a cop de pedal