La Farmàcia Biarnès, un dels tresors de les Terres de l’Ebre

Visitar la Farmàcia Biarnès és com entrar en una màquina del temps que ens porta a una època quan la medicina era més simple i alhora misteriosa. Aquesta farmàcia és un lloc imprescindible per als amants de la història i per a tots aquells que vulguin explorar les arrels culturals d’Ascó i de les Terres de l’Ebre.

Les comarques ebrenques són una combinació prou equilibrada d’història i tradició, i enmig dels seus paisatges rurals i fluvials, es poden trobar veritables tresors la característica dels quals, és transportar al passat. Un d’aquests valors és la Farmàcia Biarnès, que es troba a Ascó, a la Ribera d’Ebre. Aquesta farmàcia, que ha resistit les proves del temps, és una finestra a la història de la medicina i de la comarca.

Fundada el 1917, ara fa 106 anys, pel farmacèutic Ramón Biarnès, aquest establiment és un testimoni viu de com es practicava la farmacologia a finals del segle XIX. El seu interior és com un museu, amb prestatgeries antigues que alberguen pots de porcellana, ampolles de vidre i instruments mèdics antics. Cada racó d’aquesta farmàcia respira autenticitat i conserva intacta l’essència de temps passats.

Un dels elements més fascinants de la Farmàcia Biarnès són les antigues receptes i fórmules magistrals que es conserven. Aquestes receptes, que contenen un punt de misteri perquè sovint són secretes, revelen la manera en què es tractaven les malalties i les condicions de salut fa més d’un segle. És com un viatge en el temps a través de la medicina tradicional que encara mantenia una metodologia alquímica en les seves elaboracions.

Per aquesta raó la Farmàcia Biarnès conserva centenars de botelletes de diferents mides que contenen productes químics com ara el bromur, el clorur o l’arsènic, decoccions de plantes destinades a convertir-se en ingredients de les fórmules més diverses i efectives. Perquè així és com es guaria la gent abans de l’ús generalitzat de la penicil·lina i els enormes beneficis que aquesta substància va aportar en la lluita contra les infeccions i les malalties més diverses.

I com en totes les farmàcies que tenen una certa solera, a la Farmàcia Biarnès també hi ha exposats pots de ceràmica blanca amb els noms de diverses herbes medicinals, i unes càpsules fetes de pa d’àngel on s’introduïa la mescla per ser empassada com si fos una pastilla.

A més de les seves col·leccions, la Farmàcia Biarnès, que va estar oberta al públic fins als anys 80 del segle passat, oferia tota mena de productes farmacològics i productes de cura personal. Tanmateix, els remeis naturals, molts dels quals es basen en les antigues fórmules que es van utilitzar en un passat encara més allunyat, van tenir un lloc destacat en aquest comerç.

D’aquesta manera és com la història i la ciència que permet el guariment i la recuperació de la salut, es fusionen harmoniosament, i la Farmàcia Biarnès n’és un exemple perfecte, mentre la farmacopea continua avançant cap al futur. És un recordatori que les petjades del passat mai no estan del tot perdudes i que podem aprendre molt de les generacions que ens han precedit.

Per tant, si planegeu una visita a les Terres de l’Ebre, no oblideu incloure la Farmàcia Biarnès al vostre itinerari. És una joia oculta que us transportarà enrere en el temps i us farà apreciar encara més la riquesa cultural d’aquesta comarca. La història espera pacientment ser descoberta a cada cantó d’Ascó, i la Farmàcia Biarnès n’és una prova tangible i viva.

Anterior
La Ràpita celebrarà la 7a edició d’Orígens a l’octubre
Següent
Arriben les Festes de l’Arròs a Deltebre

Afegeix un comentari

El vostre correu electrònic està segur amb nosaltres.

52 + = 56