La cultura marítima es reflecteix en onze murals i graffitis a l’Ametlla de Mar a Efímur

El festival Efímurs crea una ruta per gaudir de l’art urbà i desestacionalitzar el turisme al poble calero.

Les vuit primeres grans obres del festival Efímurs de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) ja han pres forma i color en diferents espais del poble. Els artistes fan els darrers retocs a uns espectaculars murals i graffitis que parlen de la cultura marítima del municipi ebrenc. Els colors de l’aigua, la fauna marina, els pescadors o personatges fabulosos i místics fan aturar tots els vilatans i turistes que passegen per l’Ametlla. Els organitzadors van rebre més de 420 sol·licituds per participar en el festival i un jurat popular n’ha escollit 11. Efímurs crea així una ruta d’art urbà que ofereix una proposta per desestacionalitzar el turisme amb un programa d’activitats paral·leles durant tres setmanes.

El festival Efímurs

El festival Efímurs es va posar en marxa a principis d’aquesta setmana. Vuit de les onze propostes artístiques seleccionades llueixen ja en diferents espais de l’Ametlla de Mar. Sobretot en murs d’edificis, cases, i espais simbòlics com la Torre de l’Aigua, que ha fet un canvi radical d’imatge, just a l’entrada del poble. L’encarregat de transformar la vella estructura ha sigut l’artista basc Zabala. “Era una responsabilitat, però tenia el seu punt perquè és el primer que es veu a l’entrar al poble. Estic molt content perquè l’espai és molt bonic i tinc les vistes del cel i una gran gama de colors per treballar”, ha remarcat.

La Torre de l’Aigua mostra ara un collage de superposicions, amb els colors blaus i turquesa del cel i les aigües marines del poble calero. Zabala ha gaudir amb aquesta paleta cromàtica perquè, en el seu treball habitual d’integrar els murs que pinta amb l’entorn, ha pogut explorar els colors del Mediterrani. “Vinc del nord de Bilbao i la gama de colors és completament diferent. Allà és molt més gris i aquí puc usar-ne més”, ha remarcat.

Homenatge als pescadors

Al centre de l’Ametlla de Mar, en un dels seus estrets carrers, els artistes valencians Furyo i Sucri han immortalitzat una escena que no deixa indiferent a cap dels veïns que passa. S’aturen, fan fotografies amb els telèfons i comenten la identitat d’un dels protagonistes al que se li veu la cara. Retratats a la paret, dos pescadors es preparen a l’alba per començar una jornada de feina. Són veïns del poble que Furyo no té clar si saben que Efímurs els estan fent passar a la posteritat. La imatge l’han escollit d’una gravació que els van facilitar des de l’Ametlla de Mar i l’organització del festival. Com ha assenyalat Furyo, els dos artistes valencians han treballat amb la textualitat i els colors que els són propis, però aquest mural els ha suposat un repte: haver de donar dues perspectives diferents segons el carrer lateral des del que s’observa.

Un mar d’art a l’Ametlla

La primera edició del festival Efímurs ha proposat el mar com a temàtica comú. De fet, el certamen es va començar a gestar a partir de l’encàrrec que l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar va fer a l’artista local Uri Márquez Cateura, KTHR. KTHR va dibuixar un mural amb una tonyina just al davant de la plaça de l’Olivera, un espai entre els carrers Nou, Llibertat i Sant Roc on després s’ha habilitat un espai de descans.

Ell és l’organitzador i coordinador d’Efímurs. Desprès de diversos anys de treballar en la proposta, l’anterior mandat el consistori va aconseguir Fons Next Generation amb els quals s’ha finançat el certamen. S’hi van presentar més de 420 propostes i un jurat popular n’ha triat 11. Aquesta setmana es pinten les vuit primeres, la setmana que ve se’n faran dues més i la tercera setmana es farà la darrera intervenció, una gran Verge de la Candelera, patrona de la Cala, que farà el mateix KTHR.

Com la Candelera, també altres artistes han escollit obres sobre figures místiques. Una versió de la mitològica sireneta animada per Disney apareix amb els seus enemics cefalòpodes i també el seu amic cranc – que es fa un selfie – sota el mar. És l’obra dels madrilenys Asem & Manz que li dona l’esquena a una altra figura impactant, la de l’artista Filite, una penetrant imatge de Yemayá, la patrona dels pescadors de Brasil que casualment, o no, comparteix efemèride amb la Candelera, el 2 de febrer.

Recursos per a un art urbà en expansió

Així, Efímurs té la voluntat de celebrar-se cada any o de manera bianual. L’artista calero KTHR reclama que es mantinguin “la mentalitat” i el pressupost per fer activitats culturals que “donen vida al carrer i treuen a la gent de casa”. Com apunta Uri Márquez Cateura, el “boom” del muralisme ha arribat gràcies als municipis petits que buscaven “un reclam turístic” o propostes que els ajudin “a frenar el despoblament” i lamenta que a les grans ciutats de Catalunya encara es vegin poques façanes o grans murals d’art urbà, que són habituals en algunes ciutats europees.

“Al cap i a la fi, traiem art i cultura al carrer, que surtin dels circuits elitistes, i que hi hagi un diàleg constant amb la obra, perquè estarà contínuament a l’abast de tothom”, ha reivindicat. KTHR també defensa que Efímurs permetrà “crear una ruta d’art urbà que descobreixi “racons” de l’Ametlla de Mar, més enllà de les platges i els restaurants que tothom reconeix. L’artista ha agraït l’acollida al festival del municipi i també el suport dels propietaris que han cedit els murs on es fan les intervencions artístiques.

Esforç i dedicació a Efímurs

Un altre dels vessants de l’art urbà que Efímurs vol mostrar és “la dificultat” i l’esforç “físic i psicològic” que suposen les obres de gran format. “Pinta és bonic i a la vegada és una feina dura. Que la gent pugui tenir aquests artistes a diari fa que sigui com un exercici de conscienciació”, ha reivindicat KTHR. Cadascun dels participants al festival té una estada pagada de vuit dies per executar la seva obra.

Així, a més dels artistes pintant en directe, es fan altres activitats paral·leles, com tallers de graffiti per als centres escolars o conferències. Efímurs acabarà l’1 de juny amb una gran festa amb artistes de tot l’estat espanyol que han sigut convidats a “tunejar” el mur del pàrquing municipal. El fi de festa serà una ruta per totes les intervencions que amenitzarà la xaranga

Anterior
El turisme i la història a debat al Poble Vell de Corbera d’Ebre
Següent
Dues dècades de concerts a les Jornades Musicals de l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona