El turisme i la història a debat al Poble Vell de Corbera d’Ebre

Les I Jornades internacionals de ‘Memòria, història pública i turisme’ prenen com a referència el model francès

Una vintena d’experts han participat en les I Jornades internacionals de ‘Memòria, història pública i turisme’. Estan centrades en l’encaix de models turístics en espais de memòria històrica.

Durant tres dies, el Poble Vell de Corbera d’Ebre ha acollit el gruix principal d’un programa on s’han compartit experiències internacionals i analitzat reptes i oportunitats que comporta el flux de visitants.

Així, s’ha pres com a referència el model francès per anticipar-se a problemàtiques com la banalització d’espais històrics. Segons Cinta Farnós, directora del COMEBE: “El bagatge francès permet actuar “estratègicament” per prevenir aquestes situacions”.

L’organització preveu que la futura edició de les jornades es faci de nou a les Terres de l’Ebre.

El debat sobre com s’ha de relacionar el turisme amb els espais de memòria ha centrat les primeres jornades internacionals de ‘Memòria, història pública i turisme’. S’han celebrat majoritàriament al Poble Vell de Corbera d’Ebre, a la Terra Alta, però també a Tortosa, al Baix Ebre.

Durant tres dies, una vintena d’experts en aquest àmbit han posat en comú visions sobre els reptes i les oportunitats de desenvolupament local que proporciona aquest tipus de visitants.

El director del Memorial Democràtic, Jordi Font, ha posat èmfasi en com el turisme basat en la memòria històrica pot ajudar a transmetre els valors relacionats amb la defensa de la democràcia i les llibertats personals i col·lectives.

Ponents nacionals i internacionals parlant de turisme

Ponents nacionals i internacionals han compartit experiències. Fent front a problemàtiques derivades del turisme de masses, com és el cas de la banalització dels espais de memòria.

Font ha posat en valor el model francès. El considera un referent en aquesta qüestió, ja que combina el suport institucional i la participació de les associacions de la societat civil.

“El camí que hem de seguir és una confluència entre el sector públic, el lideratge de les institucions, les administracions locals i comarcals, i un vincle amb el món associatiu memorialístic”.

Per la seva part, la directora de COMEBE, ha afirmat que les visions dels experts francesos permeten actuar de forma preventiva davant situacions de banalització. Si bé es troben en un moment “bastant allunyat” per haver-se de preocupar per aquesta problemàtica. Tot i això, celebra que la trobada els permet preparar-se davant de futurs escenaris com aquests i estar previnguts.

A la recerca d’un turisme històric respectuós

Per evitar el turisme irrespectuós, la investigadora de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Saida Palou, ha remarcat la importància de contextualitzar i treballar per crear una mirada turística conscient. Ho ha fet durant la xerrada que ha protagonitzat aquest dissabte al matí.

Després de tres dies d’activitats, les Jornades internacionals ‘Memòria, història pública i turisme’ han clos la primera edició.

La proposta ja planteja una futura edició de cara l’any vinent.

Així, si bé encara no es coneix on es durà a terme, l’organització apunta que serà en un municipi ebrenc. Donada la importància de les Terres de l’Ebre en el marc de la guerra civil espanyola i més concretament, la batalla de l’Ebre.

Anterior
10 anys dels 10.000 del Perelló
Següent
La cultura marítima es reflecteix en onze murals i graffitis a l’Ametlla de Mar a Efímur