La cultura ibera serà la protagonista tot el cap de setmana a Alcanar
El Festival Tyrika posa Alcanar al centre de la cultura ibèrica com a referent a Catalunya.
El poema “Ora Marítima” de l’escriptor romà Ruf Fest Aviè, explica que, entre Peníscola i la desembocadura del riu Ebre, hi havia, molt abans del segle IV, nombrosos assentaments i que un d’aquests s’anomenava Tyrichae, conegut també avui com Tyrika. Segons Aviè, Tyrika era un gran centre de poder fortificat, conegut per les seues riqueses i per ser un port d’arribada de productes d’arreu de la Mediterrània. Alguns experts situen Tyrika a la residència fortificada de Sant Jaume d’Alcanar, actualment en excavació, de la qual el poblat preiber i iber de la Moleta del Remei, avui visitable, era un dels assentaments que quedava sota els seus dominis.
Tyrika és el topònim que avui bateja el festival iber d’Alcanar, que des d’enguany pren un nou format per apropar d’una manera lúdica i festiva el món dels ibers a la nostra societat. El tradicional Mercat Iber d’Alcanar, que se celebra des de fa 20 anys, evoluciona per convertir-se en el festival iber de referència a Catalunya, tot rebatejant-se com Tyrika. Es portarà a terme aquest cap de setmana a l’Ermita del Remei d’Alcanar.
Es tracta d’una ofrena als nostres avantpassats. La màxima expressió de l’impuls de la memòria ibèrica, el festival Tyrika d’Alcanar està organitzat i finançat per l’Ajuntament d’Alcanar, amb el suport de l’Associació de Mestresses de Casa d’Alcanar i la col·laboració d’entitats del municipi.
Oferirà una bona mostra d’exposicions, tallers, animacions, artesania i del tradicional mercat, visites teatralitzades, exhibicions i jocs, juntament amb diversos espectacles que permetran reviure la cultura ibera tan present en la història del territori.
L’atractiu més innovador del festival d’enguany és Les Nits de Tyrika, una proposta que fusionarà la cultura, els rituals i la idiosincràsia ibers amb l’audiovisual, la tecnologia i els formats d’avantguarda. Un viatge de 25 segles al passat de la mà de vuit artistes de diferents disciplines que presenten quatre espectacles electrònics que estan preparant des de fa més de tres mesos. A través de les performances es pretén reinterpretar la cultura i explicar com vivien i es relacionaven els seus integrants, donant protagonisme a l’aspecte més ritualístic i espiritual d’aquesta cultura.
Un cap de setmana intens
Així, des del divendres 30 de setembre fins al diumenge 2 d’octubre, i al llarg de tot el cap de setmana, l’Ajuntament d’Alcanar oferirà un ampli ventall d’activitats per a tots els públics, on menuts i grans podran apropar-se a la cultura ibera mitjançant tallers per entendre la vida, jocs, passejades amb els habitants de Tyrika, recreacions, visites teatralitzades, xerrades, concerts, etc.
A més, Tyrika s’inserta dins el Cap de Setmana Ibèric, organitzat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, que proposa el fil conductor de cada edició. El tema sobre el qual se centrarà enguany serà l’enigma de la llengua ibèrica. “Durant els dies de Tyrika, aprendrem algunes descobertes entorn aquest fascinant aspecte de la cultura ibèrica, l’escriptura. I ho farem a través del taller didàctic ‘Desxifra el teu missatge’ organitzat pel Museu de les Terres de l’Ebre, i d’altres tallers d’escriptura ibèrica, tauletes de cera, etc., entre moltes altres activitats. També podrem gaudir de la visita teatralitzada “Adeu, Bekoiltun”, que compta amb la col·laboració del Grup de Teatre Gresol, creada per a l’ocasió i basada en un plom aparegut al jaciment de la Moleta del Remei“, ha detallat Helena Fibla, coordinadora del Festival.
Enguany, a més, la il·lusió és doble, ja que, a banda de poder recuperar el format habitual, s’amplia l’oferta del Festival. Es fa amb les Nits de Tyrika, una proposta nocturna que relliga l’antic i el nou, que fusiona allò ancestral amb la modernitat, aprofitant els nexes atemporals entre aquella civilització i la nostra i les influències de totes les cultures amb qui han entrat en contacte.
Tal com ha explicat Àlex Espuny, coordinador de Les Nits de Tyrika, “coneixerem com era la nit a Tyrika, i ho farem fusionant música electrònica i d’avantguarda amb la cultura ibèrica, gràcies a la implicació dels artistes de primer nivell que han desenvolupat actuacions exclusives per a l’esdeveniment. Seran concerts exclusius per apropar la cultura de la primera edat del ferro, la seua llengua, la seua manera de viure, els seus rituals i cerimònies, etc. reinterpretada d’una forma oberta, contemporània i sense límits”.
A més, com cada any, se celebrarà la conferència “Cada cop més a prop de Tyrika. Darrers resultats dels treballs d’excavació a Sant Jaume d’Alcanar”, a càrrec del doctor David Garcia, arqueòleg director de les excavacions del jaciment Sant Jaume d’Alcanar, on es podran conèixer les principals troballes de la campanya d’excavacions que enguany s’han portat a terme al jaciment Sant Jaume d’Alcanar, així com altres novetats.
Totes les activitats, tallers didàctics i visites teatralitzades seran gratuïtes. A més, durant tot el cap de setmana, d’11 a 14 h i de 17 a 21 h, cada mitja hora hi haurà servei de bus gratuït entre Alcanar i l’Ermita del Remei. El bus sortirà de les parades de la ronda del Remei i l’avinguda de Catalunya. En aquest enllaç es pot consultar la programació de Tyrika, el Festival Iber d’Alcanar, mentre que també es troba disponible un Kit de premsa de Les Nits de Tyrika.
Tota la informació del festival també es pot consultar a les xarxes socials de l’Ajuntament d’Alcanar, Alcanar Turisme i Les Nits de Tyrika.