Turisme ecoresponsable. Deixem-hi el nostre granet de sorra

Un dels grans avantatges de viatjar és conèixer la gent i costums del lloc on anem. Quan ens fonem amb el paisatge i els seus habitants ens emportem amb nosaltres part d’aquell territori a la maleta. Així s’havia fet durant molts anys i ara torna a estar de moda, ja que també és una manera de viatjar de forma més sostenible, responsable i enriquidora.
Per això quan vinguis a visitar les Terres de l’Ebre el primer que cal fer és deixar les preses, baixar el ritme i gaudir de cada petit moment i aprendre a observar tot allò que t’envolta amb una mirada renovada.

Pel que fa a l’allotjament és molt aconsellable fer-ho en alguna encantadora casa rural de les moltes que hi ha repartides pel territori o petits hotels amb encant regentats per famílies de la zona, que a més et podran aconsellar sobre el territori i experiències per xalar, que diem aquí.
Abans d’agafar el cotxe per a petits desplaçaments, pregunta’t si ho pots fer a peu, en bici o transport públic, t’ho agrairà la teva salut, el medi ambient, i la butxaca. Visita mercats, llotges de pesca i botigues de proximitat, coneixeràs millor el comerç, la gastronomia els costums i la seva gent. Al mateix temps afavoriràs l’economia de la zona. Moltes d’aquestes empreses són negocis familiars i passen d’una generació a la següent.

Gastronomia típica, agrobotigues, artesania, cistells de “pauma” de Mas de Barberans i Rasquera, terrissa de Miravet, cellers de la Terra Alta, rutes d’enoturisme, oli i mel pesca tradicional i cultura de l’arròs. Activitats com rutes en bicicleta, senderisme, descobrir el camí de Sirga, navegar en llagut per l’Ebre.

Respectar i conèixer sobre l’entorn natural, els animals i les plantes, recorda que som reserva de la biosfera. Aprendre sobre tota aquesta diversitat és entendre com ha condicionat la vida i costums dels habitants d’aquestes terres.

La seva riquesa i diversitat és increïble en poc més de 30 quilòmetres, el territori passa de nivell de mar i de les dunes del Delta, a 1.500 metres d’altitud, al massís dels Ports. A aquesta singularitat geogràfica cal afegir-hi el riu Ebre que el travessa i la mar que en banya les comarques del Montsià i el Baix Ebre. Paratges per a tots els gustos, habitats per una gran diversitat de flora i fauna, alguns tan espectaculars com els flamencs i les cabres hispàniques.

Les Reserves de la Biosfera són territoris de rica diversitat biològica i cultural en els que es treballa per conservar la diversitat biològica junt amb el desenvolupament econòmic i social a través de la bona relació de les persones amb la natura. El maig del 2013 les Terres de l’Ebre van ser declarades reserva de la biosfera per la UNESCO per a la seva riquesa paisatgística, la representativitat dels seus ecosistemes mediterranis i el seu model de conservació de la biodiversitat.

Anterior
La cultura ibera serà la protagonista tot el cap de setmana a Alcanar
Següent
Dissabte es celebrarà la V Jornada d’Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil al front de l’Ebre