Jornades de portes obertes als jaciments d’art rupestre de les Terres de l’Ebre i de Catalunya

Dissabte 2 de desembre se celebren 25 anys de la inscripció a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO de l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica. Aquest està format per 758 jaciments d’art rupestre, en 6 comunitats autònomes i amb 60 conjunts a Catalunya.

La commemoració se celebrarà amb un acte el mateix dissabte al Centre d’Interpretació d’Art Rupestre d’Ulldecona. També amb visites guiades gratuïtes als Abrics de l’Ermita dissabte matí i a tots els jaciments rupestres visitables el diumenge 3 de desembre

Aquest cap de setmana, Catalunya celebra el 25è aniversari de la inscripció de l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica (ARAMPI) a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. Per la qual cosa hi haurà portes obertes als jaciments rupestres visitables.

Dos dies per anar de visita 

Dissabte, 2 de desembre, hi haurà un acte institucional al Conjunt d’Abrics d’Ermites a Ulldecona. Hi participarà la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, acompanyada de l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura.

A banda d’això, a més de visitar els abrics amb pintures rupestres, hi haurà una xerrada a càrrec de la doctora en Prehistòria, Virginia Barciela. És especialista en art rupestre de la Universitat d’Alacant. Farà un repàs als 25 anys de gestió conjunta entre les comunitats que conformen l’ARAMPI, destacant l’excepcionalitat d’aquest patrimoni.

L’endemà, diumenge 3 de desembre, diversos jaciments d’art rupestre visitables a Catalunya oferiran visites guiades. Així, per tal que la ciutadania pugui apropar-se a aquest patrimoni tan únic i singular que forma part de la seva identitat.

Els conjunts que es podran visitar amb reserva prèvia són les pintures rupestres de l’Albi, la Roca dels Moros (El Cogul), la Cova de Tabac (Camarasa), les pintures rupestres de Capçanes, els Abrics de l’Ermita (Ulldecona) i les del barranc de Vilella (Tivissa). Quatre conjunts més podran visitar-se sense reserva. L

la Cova dels Vilars (Os de Balaguer), Cabra Freixet (El Perelló), Cocó de la Gralla (Mas de Barberans) i els gravats de Mas de n’Olives (Ponts). En els tres últims es pot seguir un itinerari senyalitzat amb panells informatius.

25 anys de la declaració

Així, el 5 de desembre del 1998, a la reunió que el Comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO va celebrar a Kyoto (Japó), es va decidir atorgar a la candidatura de l’ARAMPI amb aquesta assenyalada distinció. Una fita importantíssima i alhora un reconeixement internacional per la seva rellevància i singularitat, posant en relleu el seu alt valor històric i cultural. Alhora, refermava el compromís dels organismes públics responsables de la seva gestió en la conservació, protecció i salvaguarda d’aquest valuós patrimoni.

També, el conjunt d’art rupestre que conformen aquesta declaració està format per tots els jaciments amb art rupestre coneguts en aquell moment al llevant peninsular. Un corpus aleshores conformat per 758 jaciments arqueològics amb pintura rupestre, repartits per 6 comunitats autònomes i amb 60 conjunts a Catalunya.

L’art rupestre i la seva significació

La seva significació rau en el fet que les pintures rupestres de l’Arc Mediterrani són les primeres escenes de caràcter narratiu de la prehistòria europea. Es tracta d’escenes que mostren la vida simbòlica i quotidiana de les poblacions que habitaven aquest territori, on la figura humana adquireix un paper protagonista per primera vegada.

En suma i per concretar, moltes vegades, els protagonistes es troben acompanyats d’animals formant composicions de temàtica variada com escenes socials, de fertilitat, de dansa, cacera, recol·lecció, lluita o d’altres.

Els conjunts rupestres més destacats a Catalunya són el de la Roca dels Moros al Cogul, el nucli dels Abrics de l’Ermita a Ulldecona, els tres conjunts del nucli de Montblanc i la Cova del Tabac a Camarasa.

Amb posterioritat a l’any 1998 s’han descobert altres conjunts: el nucli de pintures de Capçanes, i el jaciment del Cocó de la Gralla a Mas de Barberans.

Anterior
La Fira de Mostres d’Amposta arrenca amb més d’una setantena d’expositors
Següent
La Sénia acull el festival cultural Camins dels Càtars per posar en valor els seu passat medieval

Afegeix un comentari

El vostre correu electrònic està segur amb nosaltres.

25 + = 33