Els productors de musclos del delta de l’Ebre assagen l’ús de cria procedent de piscifactories de l’Ametlla de Mar

Els productors de musclos del delta de l’Ebre han posat en marxa una prova pilot per comprovar l’ús de cria captada en piscifactories a mar obert, en aquest cas de la costa de l’Ametlla de Mar, és viable.

El sector busca, de forma urgent, una alternativa al proveïment de llavor davant els episodis de mortalitat de la captada a les pròpies badies per la creixent temperatura de l’aigua del mar amb el canvi climàtic. També per estalviar-se els cada cop més elevats costos de la importació a l’hora de reposar-la.

Avui mateix s’han penjat a les muscleres dels Alfacs les primeres cordes amb cria procedent de la piscifactoria Acuidelta, on l’acumulació constant de mol·luscos a les seves estructures genera problemes a la seva activitat.

D’on ve el problema de les muscleres

Aquest estiu, al mes d’agost i durant molts dies, l’aigua del delta de l’Ebre va arribar als 30?°C, fet que va provocar la mort del 100% del musclo que quedava a la badia dels Alfacs. I el que és pitjor, també de la cria preparada per a l’any vinent. Davant d’esta situació i davant la possibilitat que aquests episodis de calor extrema es tornin a repetir en els propers estius, els productors es van plantejar reduir la producció de musclo per deixar més espai a la de l’ostra, que suporta millor les altes temperatures.

Actualment es produeixen 400.000 quilograms de musclos a la badia del Fangar i 100.000 a la badia dels Alfacs, xifres que es poden incrementar en les temporades vinents. Tot i que el musclo comercialment funciona millor al territori, la producció de l’ostra no es veu afectada per les altes temperatures i això es considera decisiu de cara al futur.

La situació viscuda a les muscleres l’estiu passat no s’havia vist mai. Va morir el 100% de musclos que hi havia. Es calcula que es van perdre 150.000 quilograms de musclo a la badia dels Alfacs.

Des de la Federació es van iniciar tasques de divulgació entre els productors per afavorir la producció de l’ostra i facilitar l’accés a la cria de cara al futur.

Anterior
El Copate mostreja el tram final de l’Ebre per iniciar els tractaments contra la mosca negra
Següent
El projecte de planta solar de Tivissa, Rasquera i Ginestar surt a informació pública