Els 3 paisatges per descobrir de les Terres de l’Ebre
A les Terres de l’Ebre hi ha molt per visitar. Ermites, molins, camins antics i vistes extraordinàries en indrets poc transitats perquè de fet, són poc coneguts. Un autèntic privilegi si ens ho mirem des del punt de vista de la persona que vol gaudir de paisatges en calma.
Aquestes són les propostes d’EbreXperience:
La Vall de la Foia
Està situada entre les serres del Montsià i de Godall, tancada pel nord i oberta a la plana del Maestrat pel sud. Per a més indicacions, s’hi troben les poblacions d’Ulldecona, Les Ventalles i Freginals. És una zona on el paisatge contrasta entre els conreus d’oliveres i les terres de regadiu. I tota ella està plena de marges de pedra seca, casetes de camp i camins per al seu pas natural.
La ruta pot començar ben bé a la porta de l’Oficina de Turisme d’Ulldecona. El recorregut requereix una mica d’esforç però la bellesa que anireu trobant pel camí ho compensa, així com les vistes al mar a l’altra banda del Montsià. Té alguns trams complicats per recórrer-los en BTT, però si us ho preneu amb calma la podeu fer caminant.
Els molins del riu Sénia
Al sud de les Terres de l’Ebre, trobem aquest itinerari de tres quilòmetres de distància, de baixa dificultat, que permet gaudir en família del valor natural i històric del riu Sénia. Un dels aspectes que demostren la petjada humana és el Molí la Vella, un edifici amb més de 900 anys d’història, ubicat al costat mateix del riu Sénia.
D’aquest edifici monumental se’n tenen referències des del segle XIV, quan s’utilitzava com a molí fariner. Posteriorment es va convertir en una fàbrica de paper molt activa. També va allotjar una fàbrica de gel i cap als anys 70 va caure en desús. Pertany a l’Ajuntament de la Sénia.
Camí de Sant Jaume a l’Ebre
Ho sabíeu que a les Terres de l’Ebre també hi ha un Camí de Sant Jaume?
Doncs sí, a les Terres de l’Ebre també hi ha camins històrics d’una categoria similar a la del Camí de Sant Jaume que des de l’època medieval porta els peregrins fins als peus de la tomba del sant, a Santiago de Compostela, iniciant la ruta a Roncesvalles i acabant-la a Finisterre.
A la sortida de Gandesa, seguint els senyals dels peregrins, es passa per la plaça principal seguint els símbols jacobeus que l’Ajuntament ha col·locat en places i que baixen cap a la part més baixa del poble, on els ramaders i industrials tenen les seves naus agrícoles.
Seguint la carretera que condueix fins a Nonasp s’arribarà a un punt que obligarà a deixar la carretera i emprendre un camí que passarà pel costat de canals i petits barrancs, entre camps de cereal, vinyes i pinedes. Aquests camins històrics conduiran fins a una masia. Serà qüestió de gaudir del paisatge.
De fet, qualsevol ruta assenyalada que pugueu fer, us portarà a moure-us entre paisatges que de cop us resultaran màgics, ja sigui enmig dels camps, pels boscos, als peus de les ermites o bé al costat del riu i dels múltiples canals que anireu trobant.
Veureu que fareu moltes fotografies i una mica de preparació pel que fa a l’avituallament, també us anirà molt bé. Ja ens ho sabreu dir.