El Museu de la Terracota de La Galera
El municipi de La Galera, a la comarca del Montsià, és una gran bòbila i si preguntes per ell, probablement et diran que és la població de les Terres de l’Ebre que més excel·leix en el món de la terrissa. I a la terra, precisament, ben treballada, ben tractada i amassada, li deu la seva fama, essent també, un dels seus atractius turístics.
La Galera té més de 700 anys d’història. El seu origen cal buscar-lo a partir de la carta de població concedida per Ramon Berenguer III, però probablement ja hi havia pobladors a la zona en època romana. Un vestigi prou evident seria el basament de l’actual pont que travessa el barranc i que era el pas de l’antiga Via Augusta romana, avui convertit en un espai d’interès natural i paisatgístic, amb una tradició de terrissers artesans que es remunta, pel cap baix, a l’any 1700 i fins a l’actualitat.
Així doncs, es pot dir que l’art de la terrissa està en el passat de La Galera, però també formen part del seu present i naturalment, del seu futur i ha donat lloc a realitats culturals tan importants com la Fira de la Terrissa i el Museu de la Terracota.
Sobre el Museu de la Terracota
El patrimoni terrissaire de La Galera ha tingut una importància rellevant al llarg de la història del municipi. Per això l’Ajuntament de La Galera va veure que calia dignificar-lo i deixar constància en un espai pensat expressament per crear-hi un discurs museístic que condueix l’espectador a entendre la importància d’aquesta activitat artesanal a la població.
La Fira de la Terrissa (que va començar a celebrar-se l’any 1994) va ser la primera iniciativa, nascuda per posar en valor la terrisseria. Deu anys més tard (2004) va néixer Terracota, el Museu de la Terrissa. El seu objectiu era fer conèixer el patrimoni cultural i etnològic d’un dels oficis més ancestrals de la humanitat: el dels terrissers, coneguts també com canterers a la Galera i a les Terres de l’Ebre.
Fem una visita al museu
La primera sala i una part de la segona estan dedicades a la terrissa galerenca. S’hi explica pas a pas com es crea una peça de terrissa: des de l’argila, com el terrissaire la treballa tot transformant-la, fins que la posa damunt del torn i la mà de l’artesà transforma un bocí de fang en una peça útil.
La màgia del foc, mitjançant la cuita dins el forn, permetrà que aquesta peça crua, tova i fràgil, es converteixi en una obra perdurable i consistent, apta per fer-la servir durant molts anys.
Terracota procura portar a terme una tasca constant d’investigació, recerca i difusió del patrimoni etnològic, històric i cultural de la població, fet que contribueix al coneixement tant de l’ofici terrissaire com de la historia local.
La sala 2 està dedicada a exposicions temporals, el que permet que el Museu resulti més atractiu, ja que constantment se’n renova el contingut, sempre buscant una temàtica original, variada i lligada al món de l’art, de l’artesania i les tradicions, seguint la línia de l’exposició permanent.
El Museu i el Punt d’Informació Turística estan situat als baixos de la Casa de la Vila, (c/ Sant Llorenç, 36)
Terracota està obert tot l’any en horari estable: del 15 de setembre al 30 de juny, de dimecres a divendres de 10 a 13 hores; dissabtes, diumenges i festius de 12 a 14 hores. De l’1 de juliol al 14 de setembre, de dimarts a divendres de 10’00 a 13’00 hores; dissabtes, diumenges i festius de 12 a 14 hores.
Des de Terracota, s’organitzen: Visites guiades per a escolars i grups nombrosos.