Coneixes la Cooperativa de Gandesa? És la icona vinícola de la Terra Alta

La Terra Alta té en la Cooperativa de Gandesa un dels seus tresors més preuats. No només a nivell arquitectònic, sinó també històric. Avui explorarem la història, la tradició i l’impacte de la Cooperativa de Gandesa, un lloc emblemàtic i imperdible per als amants del vi i per a totes aquelles persones que estimen la cultura i la tradició.

Un edifici singular carregat d’història

Quan parlem de la Cooperativa de Gandesa, no podem evitar submergir-nos en la rica història que la caracteritza. Aquesta cooperativa ha estat un punt de referència incontestable per als amants del vi i els connoisseurs des de la seva fundació l’any 1919.

En els seus inicis, la Cooperativa de Gandesa va néixer com una resposta a les necessitats dels viticultors de la regió. 48 van ser les famílies propietàries de la cooperativa. L’acta fundacional exposava que per ser cooperativista calia ser de Gandesa i aportar 20 pessetes i terres o, en el seu detriment, el seu treball. I un altre detall: havien de pesar més de 50 quilos, perquè així evitaven que els infants treballessin a la cooperativa.

Els primers socis van hipotecar terres i propietats per aconseguir un crèdit del Banc de Valls. Llavors, el 1919, Josep M. Serres i Jaume Fontanet, fundador primer i membre de la junta respectivament, van encarregar el projecte de construcció de l’edifici a l’arquitecta Cèsar Martinell.

Catedral del vi - Ebrexperience

 

Un motiu de revolució econòmica a Gandesa

La seva creació va suposar una revolució en la producció i comercialització del vi a la Terra Alta. En un moment en què el món del vi era altament competitiu i complex, la cooperativa va ser un far d’esperança per als petits viticultors, oferint-los suport i estabilitat en un entorn hostil en canvi constant.

El seu compromís amb la varietat reina de la Terra Alta, la garnatxa, va contribuir a la consolidació de l’entitat com un referent vinícola de la regió. Des d’aleshores, la Cooperativa de Gandesa ha mantingut una relació estreta amb els seus membres, proporcionant-los les eines i els coneixements per millorar la qualitat dels seus raïms i, en conseqüència, la qualitat dels vins produïts. Durant tot aquest temps, la cooperativa ha estat una peça clau en la promoció de la varietat autòctona garnatxa i altres varietats, que han donat lloc a vins amb personalitat i caràcter propis d’aquesta terra. El seu compromís amb la qualitat i la sostenibilitat ha estat constant al llarg dels anys.

A més de la garnatxa, la cooperativa també ha promogut altres varietats autòctones i internacionals, que han enriquit la seva gamma de productes i han ofert als amants del vi una gran diversitat de sabors per descobrir. Amb una mirada cap al futur, la cooperativa ha abraçat la innovació i ha apostat per tècniques de producció més sostenibles, assegurant així un futur brillant per als seus vins i la Terra Alta.

El Cor de la Cooperativa

Si us proposeu visitar la Cooperativa de Gandesa, us trobareu davant un edifici majestuós amb un aire que barreja l’arquitectura modernista amb l’estil de les cooperatives de la comarca. La façana és una obra d’art per si sola, un homenatge a la història i l’art que destil·la cada ampolla de vi que es produeix entre les seves voltes, donat que és una altra de les grans catedrals del vi.

Un cop dins, quedareu bocabadats pel saló de tast, on podeu degustar els vins amb unes vistes espectaculars de les vinyes de la Terra Alta. També teniu l’oportunitat d’explorar les bodegues, on les grans bótes de roure són un recordatori constant de la passió i la dedicació que els cooperativistes posen en la seva feina, primer al camp i a la vinya, i després en cadascuna de les elaboracions dels seus vins.

La Cooperativa de Gandesa no és només història i tradició, sinó que està mirant cap al futur. És un referent en la producció de vins ecològics a la regió. Amb el seu compromís amb la sostenibilitat i la conservació dels recursos naturals, han incorporat nous mètodes de vinificació i varietats, com la carinyena, que ofereixen aromes i sabors únics. Que cal tastar sí o sí.

La Cooperativa de Gandesa mira cap al futur

Avui dia, la Cooperativa de Gandesa manté la seva passió per produir vins d’alta qualitat. Ha esdevingut un destí imperdible per als enòlegs i amants del vi. La seva història és una oda a la perseverança, gràcies a la dedicació dels que creuen en la força de la comunitat. Així que, quan visiteu la Terra Alta, no oblideu explorar aquesta joia vinícola i tastar la història en cada gota de vi que ofereix. Salut i brindem per la Cooperativa de Gandesa, una institució vinícola que mai passa de moda.

Anterior
Segueix el festival Rihihiu a Santa Bàrbara
Següent
S’acosta una nova edició del FRAME Film Festival, un festival de curtmetratges  itinerant de Sant Jaume d’Enveja

Afegeix un comentari

El vostre correu electrònic està segur amb nosaltres.

12 + = 18